Zerdeçal Curcumin Nedir
Zerdeçal Nedir?
Zerdeçal, zencefilgiller familyasından olup anavatanı Hindistandır.Zencefil ile akraba olan zerdeçal bitkisinin yeraltındaki köklerinde ki saplarının sıcak ortamda kurutulup elden geçirilerek toz haline getirilmesi sonucunda elde edilen sarımsı renge sahip olan bir baharat türüdür. Zerdeçal, Hint safranı olarak da bilinip; pilavlara, kızartmalara ve fırında yapılan yemeklere de konulabilmektedir. Ayrıca Hintlilerin ünlü köri sosunun hazırlanmasında kullanılıyor. Zerdeçal, özellikle tavuk eti ile ve patates gibi kök sebzelerle beraber yemek yapımında kullanıldığında çok lezzetli bir hal katmaktadır. Zerdeçal çayı yapanlar olduğu gibi bu baharat zerde diye sarı renkli aşure benzeri bir tatlının da malzemeleri arasındadır.
Zerdeçal eksikliğinde ise istenmeyen birçok hastalık durumu meydana gelebilmektedir.
Zerdeçalın Faydaları Nelerdir?
· Zerdeçal, antienflamatuar özellikleri yardımıyla osteoartrit ve romatoid arterit sorunlarını giderebilmektedir.
· Hafif eklem ağrılarına, romatizma ağrılarına ve iltihaplara iyi gelip, ağrıları giderebilmektedir
· Zerdeçal, diyabeti dengeler.
- Zerdeçal Kolesterol Seviyesini dengeler.
- Bağışıklık sistemini destekler.
- Zerdeçal, kilo vermeye yardımcı olur.
- Zerdeçal, alzheimer hastalığını önlemeye yardımcı olur.
- Zerdeçal, sindirim sistemini koruyup karaciğer hastalıklarına iyi geldiği yapılan araştırmalar sonucunda bilinmektedir.
Zerdeçalın Besin Değeri Mikatarı Ne Kadardır?
Zerdeçal birçok farklı şeyler için kullanıldığı bilinmektedir. Zerdeçalın kullanımı bakımdan besin değer listesi aşağıda ki gibidir:
- 1 çay kaşığı (2 gr) zerdeçal, 7 kalori içerir.
- Zerdeçal da dikkate değer miktarda bulunan vitamin ve mineraller demir, manganezyum ve B6 vitaminidir.
Zerdeçala has bir bileşik olan ve asıl fayda sağlayan madde;başka bitkilerde neredeyse hiç bulunmayan kurkumin maddesidir. Bunların yanı sıra zerdeçalın sayacağımız yararları büyük ölçüde bu kurkumin denen sarı renkli pigmentten geliyor.
Zerdeçalın Zararları Nelerdir?
Kan sulandırıcı ilaçlarla beraber alınmamalı.
- Fazla miktarda alımı ya da uzun dönem kullanımı mide mukozası tahrişine yol açabilir.
- Almanya Sağlık Bakanlığının bitkisel preparatların hazırlanması ve ruhsatlandırılmasından sorumlu E komisyonuna göre uçucu yağ içerdiği için zerdeçal karaciğer iltihabında, mide ve onikiparmak bağırsağı ülserinde ve akut gastritte kullanılmamalı.
- Küçük safra taşları olan kişilerde safra koliğine sebep olabileceği için bu kişilerin kullanmaması gerekir.
- Hamile ve emziren kadınlar doktor onayı olmadan kullanmamalı.
- Herhangi bir ameliyat sözkonusu ise bu tür ürünlerin kullanımı 2 hafta önceden bırakılmalıdır.