Yaşlanmayı Hızlandıran Alışkanlıklarımız
Yaşlanmayı Hızlandıran Alışkanlıklarımız
Yaşlanmayı elbette kimse istemez, en azından daha geç yaşlanmak veya yaşına göre genç olmak, enerjik olmak isteriz. Fakat hepimizin sürekli yaptığı yanlış aktiviteler sonucu yaşlanmamızı da sürekli hızlandırırız. İşte onlardan bazıları;
Mükemmeliyetçilik: Genelde hırslı insanların kapıldığı bir duygudur. Yaptıkları her şeyin en iyi ve en mükemmel olmasını isterler. En ufak bir yarışmayı dahi kazanmak isterler mesela. Bu durum insanda çok fazla hedef oluşumu sağlar ve bu hedeflerin her birini gerçekleştirmek için çok fazla enerji sarf eder. Elbette ki hedeflerine ulaşamama riskini düşünmediği için hayal kırıklığı yaşamaya da çok yatkındır. Bu sebeple özellikle psikolojik olarak çok yorulur. Zamanla günden güne artık bırakın mükemmeliyetçiliği normal işleri bile önemsemeden yapar. O sebeple siz siz olun bu tarz aşırı bağımlı duygularınız varsa en kısa zamanda kurtulmaya çalışın.
Hareketsiz Kalmak:Çok riskli ve yaşlanmayı en fazla etkileyen yanlışlardan biridir. Vücudumuz hareket etmeye programlanmıştır. Masa başı işlerde çalışsanız bile belli aralıklarda egzersizler yapmanızda fayda var. Zira ilk olarak eklem ağrılarıyla başlayan hastalıklarınıza daha da ileri seviyede hastalıklar kısa zamanda eklenebilir bizden söylemesi.
Düzensiz Hareket Etmek:Buradan kastımız elbette fiziksel hareket değil. Örneğin bir görevi başarıyla tamamlamak için yapmanız gerekenleri planlı bir şekilde yürütmelisiniz. Yoksa her başarısızlıkla sonuçlanan şey sizi psikolojik olarak olumsuz etkileyebilir ve akabinde ilerleyen durumlarda psikolojik rahatsızlıklar kapınızı çalabilir.
Suyu önemsememek: Su tüketmek özellikle kış aylarında inanılmaz derecede azalıyor. Hâlbuki vücudumuzun su ihtiyacını anlamak için illa ki susamamız gerekmiyor. En basit örneğiyle vücudumuzun merkezi beynimizin çoğunun sudan oluştuğunu düşündüğümüzde su tüketiminin ne kadar önemli olduğunu anlayabilirsiniz. Susadığınızda kola, meyve suyu gibi içecekler size tam ihtiyacınız olan vitamin ve mineralleri vermez.
Her Şeyi Kafaya Takmak: Bu durum da yine bizi psikolojik hastalık olarak etkileyip direkt yaşlılığımızı hızlandıran olaylardan biridir. Stres topu insanlar vardır çoğumuzun çevresinde. O insanlardan sakın olmayın. Psikoloji, ruhumuz ve düşünce gücümüz ne kadar iyi olursa sağlığımız da o kadar iyi olur. Her şeyin başı sağlık olduğu gibi sağlığın başı da sağlam bir beyin ve psikolojidir. O yüzden gelip geçici bu dünyada her şeyi problem etmeyin kendinize.
Hatırlatma; Sağlıklı ve dengeli beslenmek, doğal ve katkı maddesi içermeyen gıdalar tüketmeye özen göstermekte önemli konulardan biridir. Antioksaidan özellikli besinlere tüketmeye ağırlık vermekte çok öenmlidir.