Vitaminlerin Vücutta Üstlendiği Görevler Nelerdir?
Vitaminlerin Vücutta Üstlendiği Görevler Nelerdir?
Vücuttaki birçok faaliyette görev alan vitaminler temelde yağda eriyenler ve suda eriyenler olarak iki grupta incelenmektedir.
Vitamin Nedir?
Latince yaşam anlamına gelen vita sözcüğünden oluşan vitamin, besinlerin içerisinde bulunan basit yapılı bileşiklerdir. Canlı vücudunda üretilemediği için dışarıdan alınmaktadır. Vitaminler temelde yağda eriyenler ve suda eriyenler olarak iki grupta incelenmektedir.
Yağda eriyen vitaminler (A,D,E,K)
Suda eriyen vitaminler (C ve B grubu)
Her vitaminin vücutta belirli oranlarda bulunması gerekmektedir, bu ancak dengeli beslenme ile sağlanabilmektedir. Tek besin üzerine yapılan besin diyetlerinde birçok vitamin alınamamakta buna bağlı olarak rahatsızlıklar ortaya çıkmaktadır. Bu sebeple sebze, meyve, hayvansal proteinlerin, tahılların ve süt ürünlerinin hepsinin dengeli şekilde bulunduğu bir beslenme düzeni oluşturulmalıdır.
A Vitamini
Enfeksiyonlara karşı direnci arttıran A vitamini doğada iki halde bulunmaktadır. Birisi hayvansal gıdalarda bulunurken diğeri ise bitkiler tarafından A vitaminine dönüştürülmektedir. A vitamini; doku, kemik, diş ve cildin korunmasında en önemli besinlerden biridir. Aynı zamanda göz sağlığı için de önemli rol oynar.
A Vitamini Faydaları Nelerdir?
Gözleri korur, daha iyi görmeye yardımcı olur, proteine dönüşebilmesi sebebiyle kemik gelişiminde önemli rol oynar, bağışıklık sistemini güçlendirir, üreme ve gelişmeyi arttırır, diş ve diş eti sağlığına faydalıdır, D vitaminini daha etkin kılar, sağlıklı saç ve derinin oluşmasında görev yapar,
A Vitamini Eksikliği Belirtileri Nelerdir?
A vitamininin gözler için önemi büyük olduğu için eksikliğinde gözde kornea hasarına bağlı gece körlüğü görülebilmektedir. Ayrıca göz altı lekeleri de A vitamini eksikliği yüzündenkaynaklanıyor olabilir. A vitamini bağışıklık sistemini güçlendirdiği için eksikliğinde enfeksiyonlarla mücadele kapasitesi de azalır böylece daha sık hasta olabilirsiniz.
A vitamini vücutta karaciğerde depolanmaktadır bu sebeple eksikliği hemen hissedilmeyebilir. Her şeyin fazlası zararlı olduğu gibi A vitamininin de fazla alımında baş ağrısı gibi çeşitli ağrılar, dudak çatlaması saç dökülmesi gibi dermatolojik rahatsızlıklar, mide bulantısı, kusma ve iştahsızlık gibi semptomlar olabilir. Aynı zamanda riskli doğumlara yol açtığı için hamile kadınlar mutlaka doktora danışarak tüketmelidir.
B Vitamini
B vitaminleri vücudumuzda hayati öneme sahiptirler. Hücre ve beyin fonksiyonlarımızdan sorumludurlar. Ayrıca kardiyovasküler sağlık sorunlarına karşı koruma görevi üstlenmektedirler. Erkeklerde kas gücünü arttırır. Özellikle hamile bayanların yeterli miktarda B vitamini tüketmeleri gerekmektedir. Anne adayları tarafından tüketilen B vitamin takviyeleri, mide bulantılarının hafiflemesine yardımcı olur.
B Vitamini Faydaları Nelerdir?
Tüm B vitaminlerinin ortak görevi yediğimiz besinlerin vücudumuzda enerjiye çevrilmesine yardımcı olmakta ayrıca her B vitaminin kendine ait görevleri bulunmaktadır.
B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9, B12 vitaminleri olarak toplamda 8 temel B vitamin çeşidi vardır.
B1 Vitamini: Kalp, sinir ve sindirim sistemi bozukluklarını içeren beriberi gibi hastalıkların önlenmesini sağlar.
B2 Vitamini: Karaciğer sağlığının korunmasını sağlar, gözleri sinirleri ve kasları sağlıklı tutar. Migren ağrısını önlediği bilinmektedir.
B3 Vitamini: Kolestrolü düzenler ve kalp krizi riskini azaltır. Diyabete karşı korur, beyin sağlığını destekler.
B5 Vitamini: Yara ve yanıkların iyileşme sürecini hızlandırır. Kabızlık sorununun giderilmesine yardımcıdır. Akne tedavisine yardımcıdır.
B6 Vitamini: Depresyon ve anemiyi önler ayrıca enfeksiyon kapma riskini azaltır.
B7 Vitamini: Saç, tırnak ve cilt yapısına etki etmektedir.
B9 Vitamini: Anemiye karşı korur.
B12 Vitamini: Felç ve yüksek tansiyona karşı koruma sağlar, nörolojik hasara bağlı psikolojik sorunlara iyi gelir. meme, kolon, prostat ve akciğer kanserlerine yakalanma olasılığını düşürür.
B Vitamini Eksikliği Belirtileri Nelerdir?
B vitamini eksikliği nedeniylederi döküntüleri, ağız çevresinde yara ve çatlaklar, dudaklarda pullanma, halsizlik, yorgunluk, sinirlilik, karın krampları, mide bulantısı, ishal kabızlık gibi bağırsak sorunları, el ve ayaklarda uyuşma, karıncalanma ve stres görülebilir.
B vitamini içeren takviyelerin aşırı ve sürekli kullanımına bağlı olarak B vitamin değerlerinde yükselme görülebilmektedir. B vitamini yüksekliğinde mide bulantısı, kusma, bulanık görüş, idrar miktarında ve sıklığında artış, ishal, karaciğer hasarları oluşabilmektedir.
C Vitamini
C vitaminini başlıca görevi kallojeni üretmek olup bağışıklık sistemi, sinir sistemi ve besinlerin emilim fonksiyonlarına destek olmaktır ayrıca soğuk algınlığına karşı vücut direncini de arttırmaktadır.
C Vitamini Faydaları Nelerdir?
C vitamini birçok kanser çeşidinin oluşmasını engeller, ameliyat sonrası yaraların iyileşmesini hızlandırmaktadır. Yanıkları, kanayan diş etlerini iyileştirir, damardaki kan pıhtılaşmasını azalır, bağışıklık sisteminin kuvvetlenmesini sağlar, idrar sisteminde oluşan enfeksiyon tedavisinde kullanılan ilaçların etkisini arttırır.
C Vitamini Eksikliği Belirtileri Nelerdir?
C vitamini eksikliği halinde diş etlerinde kanama, yorgunluk, eklem ağrıları, ateşli hastalıklara karşı dirençsizlik ve bağışıklık sisteminin zayıflamasına bağlı olarak sık sık hastalanma görülebilmektedir. C vitamini eksikliği skorbüt hastalığı da denilen diş etlerinde kanama, eklemlerde şişlik ve ağrılarla ortaya çıkan hastalığa sebep olmaktadır.
C vitamini vücutta depolanmadığı için fazlası idrar ile dışarı atılır. C vitaminin aşırı alınması böbreklerde taş oluşumuna, ishale neden olabilmektedir.
D Vitamini
D vitamini ince bağırsaklardan kalsiyumun emilimini düzenleyerek kemik büyümesi, sertleşmesi ve tamiri üzerinde etkilidir. Raşitizmin önlenmesini sağlar. Kas kasılmalarını önler, kemik gelişimini kontrol eder. Bebekler ve çocuklarda kemik ve dişlerin normal gelişme ve büyümesini sağlar.
D Vitamini Faydaları Nelerdir?
D vitamini kas zayıflığına karşı vücudu korur, kalp atışının düzenlenmesinde etkilidir. Bağışıklık sistemini kuvvetlendirir. Kalsiyum emilimini ve kalsiyumun aktif taşınmasını hızlandırır, depresyondan korur, kaslara güç verir eksikliğinde kas güçsüzlüğü ve ağrı olmaktadır.
D Vitamini Eksikliği Belirtileri Nelerdir?
D vitamini eksikliği halinde çocukluk çağı raşitizmi görülmektedir. Bu hastalığından korunmak için güneş ışıklarından yararlanılmalıdır. Açık tenliler koyu tenlilere göre güneş ışığından daha zor D vitamini oluştururlar.
D vitamini suda erimediği için fazlası vücuttan atılmaz. D vitamininin fazla alınması eklem ve yumuşak dokuda kireçlenmeye, iştahsızlık, bulantı ve kusmaya sebep olmakta, çocuklarda fazla alınması ise büyümede duraksama, kusma ve böbrek taşı oluşumuna sebep olur.
E Vitamini
İnsan vücudunun günlük sıradan işlevlerini yerine getirebilmesi için en az diğer vitaminler kadar gerekli olan E vitamini insan vücudunda karaciğerde depolanan en önemli vitaminlerden bir tanesidir. E vitamini birçok farklı hastalık ve rahatsızlığın tedavi edilmesinde önemli bir role sahiptir. Damarlar içerisinde akışkanlığı sağlayarak damar tıkanıklığını önler, hücre zarını korur. Erken doğmuş bebeklerde anemi oluşumunu engeller.
E Vitamini Faydaları Nelerdir?
E vitamini cilde olan faydaları ve özellikle göz sağlığına olan faydaları ile bilinmektedir. E vitamini hücre yenilenmesini sağlar, dolaşım sistemine etki ederek damar tıkanıklığını önler, toksinleri vücuttan uzaklaştırır, hafızaya iyi gelir unutkanlığı azaltır, adet sancısını ve menopoz sonrası sıkıntıları azaltmaktadır.
E Vitamini Eksikliği Belirtileri Nelerdir?
E vitamini günlük besinlerde yeteri kadar bulunduğu için eksikliğine pek rastlanılmaz. E vitamini eksikliği halinde kansızlık, göz bozuklukları ortaya çıkmakta, çabuk yorulma ve yaraların geç iyileşmesi durumu görülmektedir. Ayrıca kısırlıkta E vitamini eksikliğinde ortaya çıkmaktadır.
E vitamini fazlalığı idrar ile vücuttan atıldığı için fazla olması pek görülen bir durum değildir. E vitamini fazlalığında ishal ve bulantı görülebilmektedir.
K Vitamini
K vitamininin en önemli görevi kanın pıhtılaşmasını sağlamaktır. Ayrıca kemik gelişimi için de önemlidir.
K Vitamini Faydaları Nelerdir?
Kanın pıhtılaşmasını sağlar, menopoz sonrası kemik erimesine karşı faydalıdır, günümüzde sık rastlanılan kanser türleri olan prostat ve karaciğer kanserlerini önlemeye yardımcı olmaktadır, kemiklerin çatlamasını ve kırılmasını önler, kalp damar sağlığına faydalıdır.
K Vitamini Eksikliği Belirtileri Nelerdir?
K vitamini eksikliği halinde kandaki pıhtılaşmanın azalmasına bağlı olarak, idrar yollarında, sindirim sisteminde, akciğerde, deride ve diş etlerinde ani kanamalar görülebilmektedir.
Çok sık karşılaşılmamakla birlikte K vitamini fazlalığında Terleme, göğüste sıkışma gibi sorunlar, kanda fazla pıhtılaşma olması sonucunda, damar tıkanıklığı oluşması ve karaciğer fonksiyonlarında bozulma görülebilmektedir.