Vitamin B12
Vitamin B12'den Nasıl Yararlanabilirsiniz?
• B12 vitamini, hayvansal ürünlerin çoğunda bulunan bir B vitaminidir.
• B12 vitamini, hemoglobin üretimine, sinir gücünün iyileşmesine ve homosistein düzeylerinin düzenlenmesine yardımcı olur.
• B12 seviyenizi diyet veya takviyeniz yoluyla nasıl geliştireceğinizi öğrenmek için okumaya devam edin.
Türkiye popülasyonunun yaklaşık yüzde 92'sinin bir çeşit vitamin eksikliği var ve bilmeden sonuçlarına katlanıyor. Bunlardan bir tanesi, insanların yüzde 20'sinden fazlasının 50 yaşını etkileyen B12 vitamini eksikliğidir. Gelişmekte olan ülkelerde, daha fazla sayıda bu eksikliği olan hastalar, Hindistan, Meksika ve Afrika'nın bazı bölgelerinde kaydedilmiştir.
Bu eksiklik önemli sayıda insanı etkilese de, en fazla gözden kaçan koşullardan biridir. Bu, yanlış test, semptomların geç başlangıcı veya bununla ilgili genel bilgi eksikliğinden dolayı yanlış tanı konmuş veya tespit edilmemiş vakaların sayısına bağlıdır.
Peki B12 vitamini neden gereklidir? Bilinç ve beyin sağlığı bakımı için gerekli olmasının yanı sıra, vücdunuzdaki diğer işleyişlerini de düzeltir. Bu vitamin hakkında daha fazla bilgi edinmek için okumaya devam edin.
B12 Vitamini Nedir?
B12 vitamini veya kobalamin, kardiyovasküler ve bilişsel sağlık için gerekli bir B vitamini. Hemoglobin üretimine, sinir gücünün düzelmesine ve homosistein düzeylerinin düzenlenmesine yardımcı olur. Homosistein vücut tarafından üretilen ve büyük miktarlarda kalp krizi ve felç geçirme riskini arttıran bir amino asittir. B12 vitamini, kanınızdaki homosisteinin vücudunuz tarafından başarıyla emildiğine emin olmak için çalışır.
Ne yazık ki, insan vücudu bu vitamini üretemez ve esas olarak bol miktarda tedarik almak için diyetinize ve beslenmenize oldukça dikkat etmelisiniz. B12 vitamini, doğal olarak hayvanların gastrointestinal kanalında bulunan anaerobik mikroorganizmalar tarafından üretilir. Bu, B12 kaynaklarının çoğunun et ya da kümes hayvanı ürünleri olduğu anlamına gelir, bu yüzden çoğu vejetaryan ve vegan genellikle bu besinden yoksundur.
Vitamin B12 Kaynaklarını Nereden Alabilirsiniz?
Hayvansal ürünler, ister süt, kümes hayvanları, isterse et olsun - mükemmel B12 vitamini kaynaklarıdır. Sisteminize yeterli miktarda B12 vitamini alamadığınızdan şüpheleniyorsanız, diyetinize eklemeyi düşünmeniz gereken bazı gıda ürünlerini aşağıda verdik (sadece bunları kimyasallardan koruyabilmek için yüksek kaliteli kaynaklardan aldığınızdan emin olun)
Sardalya |
Ot İle Beslenen Sığır |
Mera organik yumurta |
Midye |
Ham organik |
Organik Tavuk |
Somon |
Balık(ringa vb balık türleri) |
Bu vitamin kaynağının büyük bir kısmı et olduğu için, et ürünlerini yemeyen insanlar B12 eksikliğine karşı daha fazla duyarlılığa sahip olabilirler. Vejeteryanlar için seçeneklerden bazıları B12 kapsülleri, spreyler ve B12 çekimleridir. Bununla birlikte, vücudunuzun ihtiyaç duyduğu formu aldığınızdan emin olmak için bu ürünlerde kullanılan B12 türüne dikkat etmelisiniz. Piyasada bulunan iki tip B12 vitamini vardır:
• Siyanokobalamin: Bu, daha ucuz ve üretilmesi daha kolay olduğu için B12 vitamininin en popüler türüdür. Siyanokobalamin normalde laboratuarlarda sentezlenir ve insan vücudunda doğal olarak meydana gelmez. Sisteminize eklendikten sonra, vücut daha sonra metilcobalamine dönüştürür.
• Metilkobalamin: Bu tip B12 vitamininin aktif formu olduğu söylenir ve vücutta daha uzun süre kalabilir. vitaminin doğal şeklindedir, bu yüzden vücudun başka bir formata dönüştürmesi gerekmez. Daha kolay kullanılır ve daha etkilidir
B12 Eksikliği Nedir ve Ciddi midir?
B12 vitamini eksikliği, vejeteryaninsanlarda ve yaşlılarda yaygındır. Bu megaloblastik anemi, beyin sisi ve kalp hastalığının başlangıcı ile ilişkilendirilmiştir. B12 vitamini için önerilen birçok vegan alternatif kaynak olmasına rağmen,tempeh, spirulina ve yeşil yapraklı sebzeler, bu gıdalardaki miktar önemsizdir ve vücuda ihtiyaç duyduğu seviyeyi sağlamaz.
Daha yaşlı yaş grupları için, B12 vitamini genellikle sindirim sisteminin besinleri emmesi için azaltılmış yeteneğinden kaynaklanır. Bu, diyetinizi yüksek miktarlarda B12 içerecek şekilde optimize etseniz bile, çoğu zaman sindirim sistemini ememez. Yetersiz seviyeye sahip olduğunuzda fark edilebilecek ilk şey, beyin fonksiyonundaki değişikliklerdir. Diğer B12 vitamini eksikliği belirtileri şunlardır:
•Megaloblastik anemi: Bu, vücut hücrelerinin kırmızı kan hücresi üretimi sırasında DNA'yı sentezleyememesinin neden olduğu bir tür anemidir. Genellikle anormal boyutlarda kırmızı kan hücreleri ve daha düşük hücre sayısı ile karakterizedir. Megaloblastik aneminin bazı sempatik semptomları arasında nefes darlığı, kas güçsüzlüğü, mide bulantısı sayılabilir.
•Sarılık: Bu genellikle, gözlerin ve cildin anormal sararması ile karakterize edilir; bu, düşük vitamin B12 seviyeleri ile getirilen hassas kırmızı kan hücrelerinin yok edilmesinden kaynaklanan bilirubin pigmentinin yüksek miktarlarının neden olduğu deridir.
• Bellek kaybı veya bilinçsel zorluklar: Çalışmalar, vücutta düşük B12 seviyelerinin varlığının beyindeki beyaz madde hasarına yol açabileceğini ve bunun da bilişsel işlevlerde büyük bozulmaya neden olduğunu göstermektedir.
• Yorgunluk: B12 eksikliği olan hastalar ezici bir yorgunluk hissederler. Bazı hastalar, günlük yaptıkları menial görevleri yapamayacaklarını bile not ederler. Buna ekstremitelerin uyuşması veya karıncalanması eşlik edebilir.
B12 vitamini düzeylerini optimize etmek, hamile kadınların önceliklerinden biri olmalıdır. Bu, siz ve çocuğunuzun sağlıklı kalması için gereklidir. Araştırmacılar, B12 vitamininin nöral tüp defektlerini önlemek için hamilelik sırasında folik asit ve demir kadar önemli olduğunu da belirtirler. Düşük riski yaşayanlar veya gebe kalma zorluğu çeken kadınlar için, Düşük B12 seviyeleri de sebep olan bir faktör olabilir.
B12 Eksikliği Olma Riski Var mı?
B12 vitamini eksikliğinin teşhisi genellikle en uygun aralıkta olup olmadığınızı belirlemek için çoklu kan testlerinden oluşur. Bununla birlikte, eksikliği teşhis etmek için kullanılan mevcut B12 kan testi ile ilgili problem, B12'nin hem aktif hem de aktif şeklini ölçmesidir. Bu, bazı hastaların daha yüksek miktarda aktif olmayan B12 olmasına rağmen, hala teşhis edilmeyecekleri anlamına gelir.
Diğer testler arasında tam kan sayımı ve B12 seviyesi bulunur. Kandaki homosistein seviyelerini test etmek, doktorların bu eksikliği teşhis etmek için kullandıkları başka bir yoldur. B12 eksikliği için predispozisyona sahip olan kişilerin ek taramalara tabi tutulması gerekebilir. Dikkat etmeniz gereken B12 eksikliği için risk faktörlerinden bazıları şunlardır:
•Crohn hastalığı: Bu kronik durum sindirim sistemi veya gastrointestinal sistemin iltihaplanması ile karakterizedir. İnflamasyonun terminal ileumda bulunduğu durumlarda B12 eksikliği üç katına çıkma riski vardır, çünkü bu emilimin yeridir. Bu durumun tedavilerinden biri, maalesef bir hastanın B12 vitamini eksikliği riskini arttırdığı ileoekal rezeksiyondur.
• Tenya istilası: Balık tenyaları insan vücudundaki en büyük parazitlerdir. Bir enfestasyon genellikle enfekte olmuş çiğ veya az pişmiş balık yemeleri nedeniyle oluşur. Tenyalar bağırsak içinde geliştiğinde, B12 vitaminivb vitaminlerle beslenmeye başlar.
• Alkol: Alkol, vücudun bu vitaminin emiliminden ve dağılmasından sorumlu olan mide-bağırsak tabakasına zarar vererek B12 vitamini emmesini zorlaştırır.
• Metformin histaminblokerleri ve proton pompa inhibitörü kullanımı. Metformin genellikle kan şekeri düzeylerini düşürmek için diyabet hastalarına reçete edilir. Ne yazık ki, çalışmalar B12 vitamini eksikliğine yol açabileceğini gösteriyor.
Folik asit eksikliği ve B12 eksikliğinin hemen hemen aynı belirtilere sahip olduğunu unutmayın. Bir B12 eksikliğinin hatalı olarak folik asit eksikliği tanısı konduğunda, aneminin semptomu tedavi edilebilir, ancak sadece düşük B12 seviyelerinin neden olduğu zihinsel gerileme devam edecektir.
Yukarıda belirtilen koşullardan herhangi birinden etkilenmişseniz, B12'ye zengin olan gıdaları diyetinize dâhil etmeniz veya B12 takviyesi almayı düşünmeniz çok önemlidir. Bu sadece eksikliği önlemekle kalmayacak, aynı zamanda sizi bu eksiklikle gelen ciddi yankılardan uzak tutacaktır.
Vitamin B12 ne işe yarar?
B12 vitamininin hücre metabolizmasındaki rolü dışında, çeşitli vücut süreçlerinin düzenlenmesinden de sorumludur. Bu vitaminin en uygun düzeylerini koruyorsanız alacağınız bazı sağlık faydaları şunlardır:
• Depresyon belirtilerini artırır. Vitamin B12, duygudurum düzenlemelerinden sorumlu beyin kimyası olan serotonin üretiminde gerekli olan vitaminlerden biridir. Her ne kadar B12 desteği depresyonun etkilerini azaltmada yardımcı olsa da, belirtileriyle baş edebilmek için bir sağlık uzmanına danışmanız tavsiye edilir.
• Doğum kusurları riskini azaltır. Çalışmalar, gebelikte en uygun B12 seviyelerinin korunmasının folik asit kadar önemli olduğunu göstermektedir. Bebeğinizin nöral tüpüne, beyin ve omurga gelişimine yardımcı olur ve beyin fonksiyonunu ve kan hücresi oluşumunu destekler.
• Beyin sağlığını ve işlevini destekler. Çalışmalar, daha düşük B12 seviyelerine sahip hastaların beyin hacminde kayıp riskinin arttığını göstermektedir. Ek olarak, vitamin B12 desteğinin, vitamin düzeyinin düşük olduğu insanlar için nöroprotektif olduğu gözlemlenmiştir.
B12 Vitamininin Diğer Kullanım Alanları Nelerdir?
Vitamin B12, gün içerisinde uyku kalitesini ve enerji seviyelerini artırmak için kullanılabilir. B12 vitamini melatonin üretimine yardımcı olur, uyku regülasyonundan sorumlu bir hormondur. Ayrıca, hiçbir çalışması henüz kanıtlanmamış olmasına rağmen, glikoz metabolizmasında yardımcı olarak enerji seviyelerini artırabileceğini iddia etmiştir.
Ancak, bu sadece eksik olan kişiler için geçerli olabilir.
B12 Vitamini Üzerinde Yapılan Çalışmalar
B12 vitamininin önemli vücut süreçlerindeki rolü nedeniyle, birçok çalışma diğer vücut kimyasallarıyla etkileşime odaklanmıştır. Çalışmalar esas olarak Alzheimer, kalp hastalığı ve diğer durumların önlenmesinde oynadığı rol etrafında dönmektedir.
2012 yılında yapılan bir çalışmada, vejeteryanlar eksikliğe daha fazla yatkınlığı olan bireylere plasebo veya B12 vitamini desteği verilmiştir. B12 takviyeleri verilenlerin kan akışının daha iyi olduğu ve homosistein düzeylerinin önemli ölçüde düştüğü gözlenmiştir. Bu çalışma, B12'nin kan akışı için doğrudan bir fayda sağladığını gösteriyor ayrıca inme önlenmesine de yardımcı olduğunu gösteren çalışmalar olmasına rağmen, kalp krizlerinin önlenmesinde yardımcı olup olmadığı henüz kanıtlanmamıştır.
Demansın önlenmesi için, Oxford Üniversitesi'nden yapılan bir çalışma, demans için yüksek risk altında olan yaşlıların B-vitamini tedavilerinden sonra beyin atrofisine karşı daha dirençli olduğunu görülmüştür.
Bu, depresyonda olan tüm insanların B12'de eksik olduğu anlamına gelmezken, çalışmalar, toplumda depresyon prevalansı için katkıda bulunan bir faktör olabileceğini kanıtlamıştır. B12 eksikliği olan hastalar, diğer psikiyatrik anormalliklerden de mustariptir. Sanrılar, uyku bozuklukları ve paranoyaya daha yatkın oluyorlar.
Yetişkinler ve Çocuklar İçin B12 Dozu Önerisi Nedir?
Vitamin ihtiyacı yaşlandıkça artarken, yüksek miktarda B12 vitamini almak, ortalama B12 vitamini düzeylerinin üzerine çıkmanız anlamına gelmez. Tam tersine, doktorlar, önerilen dozdan daha fazlasını alırsanız, çoğu vitaminin emilmediğini ve tükenmediğini belirtmiştir.
Yetişkinler için, yeterli seviyeye sahip olmak için sadece birkaç mikrogram B12 vitamini gerektirmektedir. Önerilen doz, günlük 2.4 mikrogram, hamile kadınlar ve emziren kadınlarda sırasıyla 2.4 ve 2.6 mikrogramda biraz daha yüksek bir doz gerekir. Bebekler ve çocuklar ile B12 eksikliği olan hastalar için, doğru bir dozajla ilgili olarak bir sağlık çalışanına başvurmanız en iyisidir.
Yeterli miktarda egzersize sahip genel olarak sağlıklı bir yaşam tarzına sahip olsanız bile, B12 vitamini de dâhil olmak üzere eksiklikler için risk altında olabileceğinizi unutmayın. Bu vitamini vücudunuza yeterince aldığınıza emin değilseniz, seviyenizi kontrol ettirmeyi düşünün.
B12 Takviyesi için Yan Etkiler ve Kontrendikasyonlar
Nadir durumlarda, hastalar B12 takviyeleri kullanılarak belirli yan etkilere maruz kalabilirler. Bu çoğunlukla, olası ilaç etkileşimleri veya diğer bileşenlere karşı alerjik reaksiyonlardan kaynaklanır. Bu yan etkilerin bazıları şunlardır:
• Sinirlilik ve endişe
• Baş ağrısı veya migren
•Şişme
• Konjestif kalp yetmezliği
• Akciğerlerde sıvı birikimi
Bazı hastalar bu nadir de olsa, anafilaksi veya B12 vitamini takviyesine ciddi bir alerjik reaksiyondan muzdarip olabilirler. Bu, şok, şişlik veya kaşıntıya neden olabilir. Ayrıca, kas içi enjeksiyondan sonra hastanın anaflaksidenmuzdarip olduğu ancak oral bir takviye ile aynı reaksiyona girmediği belgelenmiş bir vaka da vardır.
Bazı ilaçların emiliminde bir azalmaya ve bu vitaminin yok edilmesinde bir artışa neden olduğu gözlenmiştir. Bu ilaçların bazıları:
• Kloramfenikol
• Metformin
•Protonlar Inhibitörleri pompalar
• Aminoglikozitler
Yine de bu tür durumlarda mutlaka bir sağlık uzmanına danışmak sizin yararınıza olacaktır.
Sağlıklı B12 Düzeylerini Koruyun, Böylece Daha İyi Bilinçsel Sağlığı Sağlayabilirsiniz
B12 vitamini, insan beslenmesindeki diğer vitaminler kadar "ünlü” olmayabilir, ancak bilişsel sağlığın korunması ve birçok hastalığın önlenmesine yardımcı olmak için büyük bir çaba gösterir. B12 eksikliğiniz varsa, vücudunuza diyetiniz veya yüksek kaliteye sahip bir takviyenizle yeterli miktarda B12 alınız , sadece belirtilerinizi hafifletmekle kalmaz, aynı zamanda sizi daha sağlıklı bir yaşam tarzına daha da yaklaştırabilir.
B12 Vitamini Hakkında Sık Sorulan Sorular (SSS)
S: Vücudunuzda kullanılan B12 vitamini nedir?
C: Vitamin B12 kırmızı kan hücresi üretimi, DNA sentezi ve homosistein dönüşümü için gereklidir. Ayrıca düşünce süreçlerinin korunmasında, depresyon belirtilerinin iyileştirilmesinde ve optimal sağlığın genel olarak geliştirilmesinde yardımcı olur.
S:B12 vitamini takviyesi işe yarıyor mu?
C: Evet. B12 vitamini takviye olarak alınabilir ve genellikle ciddi B12 eksikliği olan kişilere reçete edilir. Bununla birlikte, sindirim sisteminin B12'yi absorbe etme kabiliyetine dayanır.
S:B12 vitamini ne zaman almalıyım?
C: Bu besinden yeterince aldığınızdan emin olmak istiyorsanız, hayvansal kaynaklardan elde edilen B12 vitamini içeren vitaminler, diyetinizin sabit bir parçası olmalıdır. Bu nedenle, B12 vitamini takviyesi özellikle vejetaryenler, veganlar, hamile kadınlar ve yaşlılar için önemlidir. Bu kategorilerden herhangi bir doktora girerseniz, seviyenizi erken teşhis için kontrol ettirmeyi düşünün.
S:B12 vitamini ne kadar almalıyım?
C: B12 için önerilen doz hastanın yaşına bağlıdır. Yetişkin hastalar için önerilen doz 2.4 mikrogramdır, hamile ve emziren kadınların hem annenin hem de çocuğun sağlığını güvence altına almak için biraz daha yüksek dozda olması gerekir.
S:B12 vitamini nereden geliyor?
C: Kırmızı et, kümes hayvanları ve süt ürünlerinde B12 vitamini bol miktarda bulunur. Vejetaryenler ve veganlar için, bu vitamini hayvan kaynaklığı olduğu için elde etmek zor olabilir. Bunlar için en iyi seçenek, bu vitaminin yeterli miktarlarını aldıklarından emin olmak ve B12 takviyesi almaktır.
S:B12 vitamini çok fazla alabilir misin?
C: Hayır. B12 vitamini suda çözünen bir vitamindir, bu da vücuda giren fazla miktarda B12 vitamininin boşaltım sistemi yoluyla atılması anlamına gelir.
B12 vitamini hakkında yazılan bu yazımı bilgilendirme amaçlı yabancı kaynaklardan derlenmiştir. Tavsiye veya öneri niteliğinde değildir. Lütfen sağlık problemleriniz vb sorunlarınız için doktorunuza başvurunuz.