Serin Kalmak, Güneş ve Sıcak Çarpması Belirtilerini Önlemek için 7 Yöntem

19-07-2018 21:16
Serin Kalmak, Güneş ve Sıcak Çarpması Belirtilerini Önlemek için 7 Yöntem

Serin Kalmak ve Sıcak Çarpması Belirtilerini Önlemek için 7 Yöntem


Sıcak çarpması

Sıcak çarpması, vücudun artık kendini soğumaması durumunda ortaya çıkan tıbbi bir acil durumdur. Vücudun iç ısısını salıvermediği için, vücut ısısının 40 Santigrat dereceye çıkması nedeniyle vücut su kaybından muzdariptir. Korkunç kısım, çoğu insanın, en geç ısınmaya bağlı hastalık ile çok geç olana kadar sıcak çarpması tehlikesinin altında olduğunun farkında değil. Hasta olma riskinizi azaltmak için ilk adım, ısı inme semptomlarının ve ısı ile ilişkili hastalığın uyarı işaretlerinin farkına varmaktır. Organ yetmezliği, kognitif bozukluk ve ölümden kaçınmak için hızlı tanı önemlidir.

 

Ancak sağlığınızın asla ısıdan dolayı zarar görmemesini sağlamak için, vücudunuzu serin tutmak ve nemlendirmek için önleyici tedbirler alın. Sıcak yoga ve doğrudan güneşte egzersiz gibi sıcak çarpması olasılığınızı arttıran fiziksel aktivitelerde bulunmak gibi, ısı ile ilişkili hastalıklara yakalanma riskinizi arttıran eylemlerden kaçınmak da önemlidir.

güneş çarpması,sıcak çarpması

 

Sıcak Çarpması Nedir?

 

Sıcak çarpması, vücudunuzun çekirdek sıcaklığınızı düzenleyen doğal süreçlerinin aşırı ısındıkça ısıyı düzenleme mekanizmasının başarısız olmaya başladığında ortaya çıkar. Vücudumuz, en sıcak veya en soğuk çevre koşullarında bile sabit bir sıcaklık olan 37 dereceyi korumak için çekirdek sıcaklığımızı düzenler. Bunun mümkün olabilmesi için, termoregülatör sistemimiz vücudun içinde üretilen ısıyı ve çevreye verilen ısı miktarını dengelemek için farklı fizyolojik mekanizmalar kullanır. Bu mekanizmalar bozulduğunda, sıcak çarpması semptomları ortaya çıkar.

Cildinizde sıcaklık reseptörünüz olduğunu biliyor muydunuz? Vücut dışındaki sıcaklık çok yükseldiğinde, reseptörler beyindeki işlem merkezi olan hipotalamusa mesajlar gönderir. Vücut aşırı ısındığında, cildinizdeki kasları terleyerek ve aktive ederek ısıyı serbest bırakır. Kan damarlarınız da cildinizin kırmızı görünmesine neden olarak şişmeye veya dilate olmaya başlar. Daha sonra sıcakkan cildinizin yüzeyine akar ve böylece ısı cildin içinden derinize yakın mesafeden ilerleyerekhavaya karışacaktır.

Vücudunuzdaki kaslar, saçlarınızın düzleşmesini sağlayarak ısı kaybını arttırmak için çalışır. Cilt bezleriniz cildinizin yüzeyinde terlemeye başlaması ısı kaybını artırmak içindir. Vücudunuzun sıcaklığı normale dönene kadar vücudunuz terlemeyi sürdürecek, iç ısısını bırakacaktır.

Sorun, vücudunuzu soğuyana kadar soğutmak için çok çaba harcadığınız zamandır. Vücudunuz terleyerek tükenirse ve daha fazla sıvı almak için yeterince su içmediyseniz, vücut ısınız yükselmeye devam eder. Daha sonra sıcak çarpması semptomlarını fark etmeye başlayabilirsiniz. Vücudunuzun çekirdek ısısı yükseldiğinde, iç sıcaklığınızı düzenleyen tüm doğal süreçleriniz bozulur ve ciddi bir problem yaratır.

 

Sıcak Çarpması Belirtileri

 

Sıcak çarpması semptomları gelişmeden önce, birkaç uyarı işareti yaşayacaksınız. Genel olarak, ısı ile ilgili hastalıklar dört aşamada ortaya çıkar: kas krampları ile başlayarak, sıcak bitkinliğe ve ısı çarpmasıyla sonuçlanır. İşte bu dört aşamanın bir dökümü:

 

1. Senkop (bayılma): Isı senkopu veya bayılma, vücudunuz kendini soğutmaya çalıştığında oluşur, bu da kan damarlarınızın beyninize akan kan akışının azalmasına neden olur. Bu genellikle, bir kişi dışarıda çalışırken veya sıcak bir ortamda fiziksel olarak aktif olduğunda oluşur. Bayılma dışında, ısı senkopu olan bir kişi baş dönmesi, huzursuzluk ve mide bulantısı geçirebilir.

 

2. Isı krampları: Kas krampları olarak da bilinen ısı krampları, ısı ile ilişkili hastalığın ilk belirtilerinden biridir. Yorgun bir şey yapmıyor olsanız bile bir kaslarınızınağrıdığını ya da yorulduğunu hissedebilirsiniz. Kas ağrıları ya da kramplar yaşıyor iseniz, susuz olduğunuzu hatırlayın ve semptomlarınız kötüleşmeden önce su için.Bu, su içmeniz gerektiğine dair büyük bir uyarı işaretidir.

 

3. Isı tükenmesi: Isı, yorgunluk ve rahatsızlık hissettirmeye başladığında, aşırı terleme, halsizlik, baş ağrısı, nabız, soğuk algınlığı, soluk ve kabartı cilt, mide bulantısı, kusma ve bayılma gibi belirtilere yol açtığı zaman meydana gelir. Tedavi edilmeden bırakılırsa, ısı tükenmesi ısı çarpmasına ilerleyebilir.

 

4. Isı çarpması: Isı çarpması, ısı ile ilgili hastalıkların en ciddisidir. Bu, tıbbi bir acil durumdur çünkü ciddi beyin hasarına, organ yetmezliğine ve hatta ölüme neden olabilir. En yaygın ısı çarpması semptomları şunlardır:

• vücut sıcaklığı 40 derecenin üzerine çıkması

• hızlı ve güçlü nabız

• sığ solunum

• Sıcak, kırmızı, kuru veya nemli cilt

•Şiddetli baş ağrısı

• yorgunluk

• Sıcaklığa rağmen terlememe

•mide bulantısı ve kusma

•Kas Güçsüzlüğü

•kas krampları

• koyu renkli idrar

•kafa karışıklığı

• nöbetler

• bilinçsizlik

Isı çarpması çok ciddidir çünkü organ yetmezliğine ve hatta ölüme neden olabilir. Hemen bilişsel işlevinizi etkiler ve sinir sistemini bozulmasına yol açabilir. Araştırmalar, ısı çarpması olan hastaların yaklaşık yüzde 20'sinin, sonuç olarak uzun dönemli, geri döndürülemez beyin hasarına sahip olduğunu göstermektedir. Bu nedenle, en yaygın ısı çarpması semptomlarından bazıları ne yaptığını bilmeme ve kafa karışıklığı. Vücudunuz aşırı ısındığında sinir hücreleriniz özellikle savunmasızdır ve beyniniz bu sinir hücrelerinden oluşur. Vücut aşırı ısındığında, kan damarları genişler ve kan akışı artar, bu da kalbi zorlar.


 

sıcak çarpması

 

Güneş Çarpması Nedenleri ve Risk Faktörleri

Nedenleri ve Risk Faktörleri

Veriler, ısı indeksi 35dereceden daha yüksek olduğunda, ısı çarpması gibi ısı ile ilgili hastalıkların neden olduğu ölümlerin sayısını artırdığını göstermektedir. Yüksek sıcaklıklarda terledikçe, vücudunuz sıvı kaybediyor ve siz dehidrate oluyorsunuz. Bu sıvıları geri almak için bol su içmiyorsanız, ısı çarpması semptomları geliştirebilirsiniz. Aynı zamanda, vücudun çekirdek sıcaklığını düzenlemeye yönelik girişimde vücudun ısıyı serbest bırakma yeteneğini yavaşlatan faktörler de vardır. Çok yüksek sıcaklıklarda olmanın yanı sıra, koyu ya da ağır kıyafetler giymek, doğrudan güneş ışığında olmak ve fiziksel aktiviteye girmekde sebep oluyor.

65 yaş ve üstü kişiler: 65 yaş ve üstü yaşlı insanlar, vücutlarının aşırı ısındığını hissetmek için daha çok zorlanır vücutta daha zor algılar. Bu yüzden yaşlılar, ısı çarpması belirtilerine hızlı bir şekilde cevap veremiyorlar. Daha yaşlı yetişkinler de, ısıyla ilişkili hastalık riskini arttırabilecek ilaç oranlarının fazla olma durumuna sahiptir, çünkü ilaç kullanımı vücudun strese ve doğru hidrasyona tepki verme şeklini etkiler.

Bebekler ve çocuklar: Bebekler ve çocuklar, ebeveyinler bebek ve çocukları serin ve nemli tutmak için dikkatli davranmalı. Çünkü vücut kütlesine oranla daha büyük yüzey alanlarından dolayı ısı çarpması ve diğer ısı ile ilgili hastalıklara daha yatkındırlar. Bu, ortamdan vücuda daha fazla ısı transferine izin verir. Araştırmacılar, çocukların yetişkinlerin yanı sıra ısıyı da buharlaştıramayacağını, çünkü küçüklerin daha yavaş ter oranlarına sahip olduklarını ve terlemeye başlaması için daha fazla zamana ihtiyaç duyduklarını bildiriyor. Çocuklarda ayrıca susuzluk tepkisi daha azdır. Yani, onlarısusuz kaldıklarını fark etmeyebilirler.

Kronik tıbbi rahatsızlığı olan kişiler: Sıcak çarpması ve diğer ısı ile ilgili hastalıklar için riskler, obezite, kardiyovasküler hastalık, diyabet ve solunum yolu hastalığı gibi devam eden tıbbi durumları olan kişilerde daha yüksektir. Bu koşullar, vücudun çevre koşullarındaki değişikliklere kolayca veya hızlı bir şekilde adapte olmasına izin vermez. Ruhsal hastalığı olan kişiler de daha yüksek ısı çarpması riski vardır çünkü vücudun aşırı ısındığının ve susuz kaldığının farkına varamayabilirler. Sosyal izolasyon, ısıdan kaynaklanan olumsuz sağlık etkileri ile ilişkilidir. Bu nedenle, genellikle evde yalnız olan insanlar, ısı inme semptomlarını geliştirme riski oldukça fazladır.

Sporcular: Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri , yaz sonu ve sonbahar ayları boyunca yüksek sıcaklıklarda antrenman yapan veya yarışan sporcuların önde gelen ölüm nedenleri ya da sakatlıklarının ısı ile ilgili hastalıklardan olduğunu bildirmektedir. Araştırmalar Ağustos ayında riskin özellikle yüksek olduğunu göstermektedir.

Dış mekânda çalışan insanlar: Sıcak havalarda açık havada çalışan insanlar arasında sıcak çarpması ve diğer ısı ile ilgili hastalıklar çok yaygındır. Ulusal Güvenli ve Sağlık Enstitüsünün yayınladığı epidemiyolojik bir incelemeye göre, risk altındaki çalışanlar arasında, süreçte üretilen ısı etrafında çalışan itfaiyeciler, inşaat işçileri, çiftçiler, askerler ve imalat işçileri sayılabilir.

 

 

 

Konvansiyonel Arıtma

Çalışmalar, soğutma hızlı bir şekilde başlatıldığında ve hem vücut ısısı hem de beyin fonksiyonunun sıcak çarpması semptomlarının başlangıcından bir saat sonra normale döndüğünü göstermektedir, çoğu hasta tamamen iyileşmektedir. Tıp uzmanları ilk olarak hastanın çekirdek sıcaklığını okumak için rektal bir sıcaklık alarak doğru bir teşhis yapmaya çalışacaktır. Bu noktada, bir tıp uzmanı hastanın ısı çarpması geçirip geçirmediğini ya da başka bir hastalıktanmuzdarip olup olmadığını, daha az ciddi bir ısı ile ilişkili hastalığa sahip olup olmadığını belirleyebilir.

Sıcak çarpması olan hastalar için soğuk suya daldırma, hastanın çekirdek sıcaklığını hızlı bir şekilde soğutmanın en yaygın yollarından biridir. Organda bozulmayı ve ölümü önlemek için hasta hemen soğuk havaya maruz kalmalıdır.

Isı Çarpmasını Önlemek İçin 7 Doğal Yol

 

1. Bolca Su İçirin

Isı çarpmasından kaçınmak için yapabileceğiniz en önemli şey, genellikle daha fazla su içmektir. Çünkü terleme yoluyla sıvı kaybedersiniz. Dışarıda veya egzersiz yaparken her saat iki ila dört bardak su için. O zamana kadar, zaten susuz kalıyorsunuz ve kendinizi ısı çarpması riskine sokuyorsunuz. Ayrıca, çocuklarınızın ve diğerlerinin daha yüksek ısı çarpması riski altında olduğundan, gün boyunca çocuğunuzun çevrenizin yeterince su içtiğinden emin olun.

Tüm gün içme suyu kullanmıyorsanız, yardımcı olacak başka içecekler de var. Meyve suyu veya sebze suyu içmeye çalışın.

 

2. Su içeriği fazla Gıdalar Yiyin

Su kaybını ve ısı çarpması olasılığını önlemek için, nemlendiren meyve ve sebzeleri yiyin. Yüksek su içeriğine sahip ve değerli elektrolitler içeren besinler. Isı çarpması semptomlarını yenmek için en iyi su içeriği fazla gıdalardan bazıları şunlardır:

•Hindistan cevizi suyu

•karpuz

• portakal

•greyfurt

•Ananas

• çilek

•muz

• üzüm

•kivi

•salatalık

• biber

•havuçlar

•kabak

•Avokado

•domates

•turp

•göbek salata

•Brokoli

Bu su içeriği fazla meyve ve sebzeler magnezyum, potasyum, kalsiyum ve sodyum gibi önemli elektrolitler ile doludur. Bu yiyeceklerin bol miktarda tüketilmesi, hidrolize olmanıza ve elektrolit dengesizliğiyle mücadele etmenize yardımcı olacaktır. Elektrolitler, sıvı dengesini korumanıza, kan basıncı seviyelerinin sabit kalmasına ve sinir uyarılarına yardımcı olmanızı sağlar. Elektrolit dengesizliğiniz varsa daha kolay ısı çarpmasına maruz kalabilirsiniz. Susuz kalmak, ısı çarpması semptomları geliştirme riskinizi artırır.

 

3. Şekerli İçeceklerden, Alkol ve Kafeinlerden Kaçının

Şekerli içecekler, alkol ve kafein tüketiminden kaçınarak dehidrasyonu önlemek önemlidir. Bütün bu dehidrasyon içecekler, idrar ve elektrolit kaybına neden olur. Ayrıca, fazla şeker tüketmek iltihaba yol açabilir. Bu, ısı çarpması semptomlarını daha da kötüleştirir. Her ne kadar spor içecekleri sizi fiziksel aktivite sırasında serinletmek için pazarlanmış olsa da bu ürünlerin birçoğu bir miktar ilave şeker ve sentetik tatlandırıcı içerir. Bunun yerine doğal elektrolitleri tercih edin. Hindistan cevizi suyunu deneyin ya da suyunuza su içeriği fazla meyveler katın.

4. Doğrudan Güneş Işığından Kaçının

Isı çarpması ya da diğer ısı ile ilgili hastalıkların oluşmasını önlemek için, bu sıcak günlerde, özellikle güneşin en sıcak olduğu günlerde, açık havada zamanınızı sınırlayın. Çok sıcak bir günde dışarıdaysanız gölgede kalın. Açık alandaysanız, koruma için bir şemsiye getirin. Dışarıda antrenman yapan sporcular için antrenmanlarınızı, daha soğuk havalarda günün erken saatlerinde veya daha sonra programlayın.

5. Klimalı bir binada kalın

Aşırı sıcak zamanlarda vücut sıcaklığınızı korumanız gerekir. Soğutma cihazınız olarak yalnız bir fan kullanmak gerçekten çok sıcak günlerde yeterli olmayacaktır. Klimalı bir evde ya da olabildiğince uzun kalabileceğiniz klimalı mekanlarda bulunmaya özen gösterin. Evinizde bir klimaya erişiminiz yoksadışarıda klimalı bir alan bulun ve birkaç saatliğine biraz rahatlayın. Örnek olarak alışveriş merkezleri, sinema salonları, yerel kütüphaneler, toplum merkezleri ve restoranlarda klima bulunmaktadır. Çalışmalar aynı zamanda pencerelerin açılmasının ve fanlar kullanılmasının aynı zamanda bir ısı dalgası sırasında sıcak çarpmasına karşı koruma sağladığını göstermektedir. Ancak, sadece sıcak hava sirkülasyonu yapmadığınızdan emin olun, bu tehlikeli olabilir.

Vücut sıcaklığınızı azaltmanın diğer yolları arasında serin bir duş veya banyo yapmak, başınıza veya boynunuzun arkasına serin bir kompres uygulamak, hafif ve açık renkli giysiler giymek ve yorucu aktivitelerden kaçınmak sayılabilir.

 

6. İlaçlarınızı kontrol edin

Bazı ilaçlar ısı çarpması riskinizi artırabilir, çünkü vücudunuzun ısıya nasıl tepki verdiğini etkiler veya tuz ve su dengesine müdahale ederler. Yüksek sıcaklıklarla başa çıkma yeteneğinizi değiştirebilecek ilaçlar arasında antibiyotikler, antidepresanlar, antipsikotikler, antihistaminikler, kalp hastalıkları için ilaçlar, kan basıncı ve kolesterol, laksatifler, diüretikler ve nöbetler için ilaçlar yer alır. Bu tür ilaçlardan herhangi birini alıyorsanız, ısı ile ilişkili hastalık riskiniz hakkında doktorunuzla konuşun. Sıcak günlerde susuz kalmamaya ve serin kalmak için özel dikkat gösterin. Mümkünse, ilaç kullanımınız için doğal ilaçlar araştırmak da harika bir fikirdir.

7. Risk altındakileri kontrol edin

Gerçekten sıcak günlerde, ısı çarpması semptomları geliştirme riski daha yüksek olan kişilere baktığınızdan emin olun. Buna 65 yaşın üzerindeki kişiler, kronik sağlık sorunları olan kişiler, bebekler ve çocuklar ve evlerinde klima olmayan kişiler dâhildir. Araştırma ayrıca, sosyal izolasyonun ısı ile ilişkili hastalık riskinin artmasıyla ilişkili olduğunu da göstermektedir. Bu, evlenmemiş veya dul olan, yalnız yaşayan veya tüm gün evde kalma eğilimi olan kişileri içerir.

Sevdiklerinizin serin bir yere erişebildiğinden ve yeterince su içtiğinden emin olun. Bebekleri veya çocukları asla park halindeki bir arabada bırakmayın. Ayrıca, bunları rahat ve hafif kıyafetlerle giydiğinizden emin olun. Evcil hayvanlarınızı da unutmayın! Isıya bağlı hastalıkları çok uzun süre dışarıda bırakıp suya erişememelerini gibi olayların yaşanmaması için sularını her zaman hazır edin.

________________________________________________________________________________

Isı Çarpması Hakkında

• Sıcak çarpması, vücudun kendini soğutamadığı zaman ortaya çıkan tıbbi bir acil durumdur. Vücudunuzun çekirdek sıcaklığı 40 santigrat derece seviyesine ulaşır ve sizi organ yetmezliği ve ölüm riskine maruz bırakır.

• Isı ile ilgili hastalığın dört aşaması: ısı senkopu, ısı krampları, ısı tükenmesi ve en şiddetli aşama, sıcak çarpmasıdır.

• Isı çarpması geliştirme riski en yüksek olan insanlar yaşlılar, bebekler ve çocuklar, kronik tıbbi koşulları olan kişiler, klimaya erişimi olmayan kişiler, sporcular ve dışarıda çalışan insanlardır.

• Bir kişi sıcak çarpmasından muzdarip olduğunda, vücut ısısı çoğu zaman hemen azalır ve sıvı seviyeleri normale dönene kadar intravenöz olarak hidrate edilmelidirler.

• Sıcak çarpmasını doğal olarak önlemek için, gün boyunca bolca su içirin, içeceklerin dehidrasyonunu önleyin, klimalı bir yerde kalın, rahat, hafif kıyafetler giyin, doğrudan güneş ışığından kaçının, ilaçlarınızın hidrasyonunuza ve kontrolünüze müdahale etmediğinden emin olun.


 
Güneş çarpması, ısı çarpması hakkında yazılan bu yazımız bilgilendirme amaçlı yabancı kaynaklardan derlenmiştir. Tavsiye veya öneri niteliğinde değildir. Lütfen sağlık problemleriniz vb sorunlarınız için doktorunuza başvurunuz.
 
Facebook ve instagramda (@syucomtr) bizi takip edin.
 
kaynak: draxe.com
IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.