Sağlıklı Beslenme
Sağlıklı Beslenmek
Sağlıklı beslenme katı beslenme kısıtlamaları, gerçeği yansıtmayan ince kalma ya da sevdiğiniz yiyeceklerden mahrum kalma ile ilgili beslenme değildir. Dahası, kendimizi harika hissetmek, enerjik bir vücuda sahip olmak, sağlığımızı geliştirmek ve ruh halimizi iyileştirmekle ilgili beslenme diyebiliriz.Sağlıklı bir diyet yemek, aşırı karmaşık olmak zorunda değildir. Bazı belirli yiyeceklerin veya besinlerin ruh halini olumlu yönde etkilediği gösterilmiş olsa da, en önemli olan genel diyet düzeninizin doğru bir şekilde yapılmasıdır diyebiliriz. Sağlıklı bir beslenme modelinin köşe taşı, işlenmiş gıdaları mümkün olduğunca doğal gıdalarla değiştirmesidir. Doğada yetiştiği şekline olabildiğince yakın yemek yemekdüşünce, bakış açımız ve hislerimizde büyük bir fark yaratabilir.
Harvard Üniversitesi Sağlıklı Beslenme Piramidi, yukarda gösterildiği gibi en son beslenme bilimini temsil eder. En alt kısımdaki geniş olan kısım, en önemli olan besinleri, dar üst kısımdaki yiyecekler, hiç değilse idareli olarak tüketilmesi gereken yiyecekler olarak gösterilmiştir.
Sağlıklı beslenmenin temelleri
Bazı ekstrem diyetlerin aksine, sağlıklı bir vücuda sahip olmak için her zaman diyetimizde protein, yağ, karbonhidrat, lif, vitamin ve mineral dengesini korumamıza ihtiyacımız vardır. Diyetinizden bazı yiyecekleri ortadan kaldırmanız sağlıklı olduğu anlamına gelmemektedir, bunun yerine her kategoriden en sağlıklı besin seçeneklerini seçmek daha doğrudur.
Protein:Ruh hali ve bilişsel işlevi desteklerken, vücut hareketlerine de enerji verir. Çok fazla protein böbrek hastalığı olan insanlara zarar verebilir, ancak son araştırmalar çoğumuzun özellikle yaşlandıkça daha yüksek kaliteli proteinlere ihtiyaç duyduğumuzugöstermektedir. Bu, daha fazla hayvansal gıdaları tüketmemizi gerektirmemektedir.Her gün bitki temelli protein kaynakları, vücudumuzun ihtiyaç duyduğu tüm temel proteinleri almamızı sağlayabilir.
Yağ: Her yağ aynı değildir. Kötü yağlar diyetinizi zedeleyip ve bazı hastalıkların riskini arttırma potansiyeline sahipken, iyi yağlar beyninizi ve kalbinizin sağlığını korumada yardımcı olur. Aslında, omega-3'ler gibi sağlıklı vücudumuza faydalı olan yağlar, fiziksel ve duygusal sağlığınız için hayati önem taşımaktadır. Diyetinize daha sağlıklı yağlar eklemek ruh halinizi geliştirmenize, sağlığınızı güçlendirmenize ve hatta belinizi inceltmenize yardımcı olabilir.
Lif: Diyet lifi (tahıllar, meyve, sebze, kabuklu yemişler ve fasülyeler) gibi yüksek lifli yiyecekler yemek, normal kalmanıza yardımcı olabilir ve kalp hastalığı, inme ve diyabet riskini azaltır. Liflerayrıca cildinizi iyileştirebilir ve hatta kilo vermenize yardımcı olabilen besinlerdir.
Kalsiyum: Osteoporoza yol açmasının yanı sıra, diyetinizde yeterli miktarda kalsiyum durumunda endişe, depresyon ve uyku güçlüklerine nedenolabilir. Yaşınız veya cinsiyetiniz ne olursa olsun, kalsiyum açısından zengin gıdaları diyetinize dahil etmeniz gerekir.Kalsiyum tüketemini sınırlamak ve kalsiyumun işini yapmasına yardımcı olmak için yeterli miktarda Magnezyum ve D, K vitaminleri almak çok önemlidir.
Karbonhidratlar: Vücudunuzun ana enerji kaynaklarından biridir.Ancak çoğu, şeker ve rafine edilmiş karbonhidrattan ziyade, karmaşık, rafine edilmemiş karbonhidratlardan (sebzeler, kepekli tahıllar, meyve) vücuda alınmalıdır.Beyaz ekmeğin, hamur işlerinin, nişastaların ve şekerin tüketilmemesi, kan şekerindeki hızlı sıçramaların, ruh halindeki ve enerjideki dalgalanmaların ve özellikle belinizin etrafında bir yağ birikmesinin önlenmesine yardımcı olur.
Sağlıklı beslenmeyi başarmanın adımları:
Sağlıklı bir diyete geçmek, bir ya hep ya hiç teklifi olmak zorunda değildir. Mükemmel olmak zorunda değilsiniz. Keyif aldığınız yiyecekleri tamamen ortadan kaldırmak zorunda değilsiniz ve her şeyi tek seferde değiştirmek zorunda değilsiniz aksi takdirde yeni yemek yediğinizde pes etmenize yol açar.
Daha fazla kendi yemeğini hazırlamak:
Evde daha fazla yemek pişirmek, yediğiniz şeylerin sorumluluğunu almanıza ve yemeğinize tam olarak neyin katıldığını daha iyi izlemenize yardımcı olabilir. Daha az kalori tüketirsiniz ve bu da sizi yorgun, şişkin ve huzursuz hissettiren ve depresyon, stres ve anksiyete belirtilerini şiddetlendiren kimyasal katkılardan, eklenmiş şekerin ve sağlıksız yiyecek ve yiyecek paketlerinden uzak durmanızı sağlar.
Doğru değişiklikleri yapmak
Diyetinizdeki sağlıksız gıdaları kısıp bunların yerine alternatif sağlıklı yiyecekleri tercih etmek önemlidir.Örneğin tehlikeli trans yağlarını sağlıklı yağlarla değiştirmeksağlığınız için pozitif bir fark oluşturacaktır.
Etiketleri okumak
Üreticiler genellikle paketlenmiş gıdalarda çok miktarda şeker veya sağlıksız yağları, hatta sağlıklı olduğunu iddia ettikleri yiyecekleri bile sakladığından, almış olduğunuz gıdalarınızda neyin olduğunun farkında olmanız sağlıklı bir diyet açısından önem kazanmaktadır.
Yedikten sonra nasıl hissettiğine odaklanmak
Bu sağlıklı yeni alışkanlıklar ve tatlar geliştirmeye yardımcı olacaktır. Yediğiniz yiyecek ne kadar sağlıklı olursa, o yemekten sonra kendinizi o kadar iyi hissedersiniz.
Bolca su içmek
Su, atık ürünlerimizi ve toksin sistemlerini temizlemeye yardımcı olur, ancak birçoğumuz düşük enerji ve baş ağrılarına neden olan susuz bir yaşam sürdürürüz.