Probiyotik Nedir
Probiyotik Nedir ve Ne İşe Yar
Probiyotikler, yeterli miktarda olduklarında vücuda fazlasıyla fayda sağlayan ve sindirim ve aynı zamanda boşaltım sisteminin daha iyi çalışmasına yardımcı olan canlı mikroorganizmalardır. Aynı zamanda K vitamini gibi bazı önemli vitaminlerin üretilmesine de yardımcı olurlar.
Çoğu probiyotik bakteriler aynı zamanda insan barsağında ki normalde bulunan bakterilere benzemektedirler.Sağlıklı yetişkin bir bireyin barsaklarında bulunan bakteri sayısının, insan vücudundaki hücrelerin sayısından 10 kat daha fazla olduğu tahmin edilmektedir.Bağırsaktaki zararlı bakterilerin azalmasını, antimikrobiyal bileşikler üretilmesini ve bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağladıkları yapılan araştırmalar sonucunda bilinmektedir.
Eğer sağlığınız tam olarak iyi ise ve ağırlıklı olarak bitkisel bazlı bir beslenme uyguluyorsanız, herhangi bir probiyotik kullanmanıza gerek yoktur. Bağırsak mikrofloranız da sizinle beraber yediğiniz yiyecekleri de yer. Sebze, meyve ve baklagillerden zengin bir beslenme bağırsak florasının doğal dengesinde olmasını sağlarlar.
Bağışıklık sisteminin zayıflamasına ve hastalık oluşturan bakterilere karşı direncinin azalmasına neden olan durumlar:
• Hayvansal protein ve yağlardan zengin beslenme tarzı
• Yetersiz lif içeren beslenme,
• Antibiyotik kullanımı
• Yaş
• Stres
• İnflamatuar durumlar
• Kötü ve eksik beslenme
• Sindirim problemleri
• Bağışıklık durumu
Bağırsaklarda yaklaşık olarak 100 trilyon kadar bakteri yaşamaktadır. Bu rakamın büyüklüğünü anlayabilmek için bedenimizdeki toplam hücre sayısının 10 trilyon olduğunu bilmek yeterli olacaktır. İnsan bedenindeki hücre sayısının on katı kadar yararlı bakteriler sadece bağırsaklarda yaşamaktadır. Bunlar ise bedende oluşacak toksin birikimini engeller.
Hangi durumlarda Probiyotik kulllanmalıdır?
Probiyotikler, geniş bir yelpazede sağlık problemleri ile mücadelede kullanılmaktadırlar. Başlıca kullanılması gereken haller aşağıda ki gibidir:
• Antibiyotik kullanımın neden olduğu ishal durumu,
• Irritabl(hassas) bağırsak sendromu,
• Enfeksiyona bağlı ishal durumları,
• İnflamatuar bağırsak hastalıkları.
Ayrıca; alerji ve otoimmün hastalıkları olanlarda yararlı olabileceğinden kullanılmalıdır.
Hangi Yiyeceklerde Bulunmaktadır?
Probiyotikler birçok çeşitli yiyeceklerde bulunduğu gibi başlıca olarak; Soğan, sarımsak, kuşkonmaz, pırasa, enginar, yulaf ve muz gibi çok çeşitli bitkisel yiyeceklerde bulunmaktadırlar. Bunlar kısa zincirli karbonhidratlar olup sindirim enzimleri tarafından parçalanamazlar. Kalın bağırsaklara kadar bütün bir halde varırlar ve orada iyi bakteriler için yiyecek sağlarlar. Probiyotik destekler sıklıkla prebiyotikleri de içerirler.
Prebiyotik besinler tüketmezsek probiyotik bakteriler yeteri kadar çoğalmazlar.