Migren
Migren
Bir baş ağrısı çeşidi olup bugüne dek neden oluştuğu tam olarak bilinmemektedir. Fakat genel olarak öne çıkan belirtisi damarların genişlemesiyle beraber sinirlere yapılan baskı sonucunda ağrıyı meydana getirmesidir.
Migrenin sebepleri
En baş sebep olarak genetik etkenler etkili olmaktadır. Ailede bu hastalık mevcut ise migren hastası olma ihtimali % 40 oranındadır. Anne ve babanın her ikisi de migren hastası ise çocuğun bu hastalığa yakalanma ihtimali % 75 e çıkar. Bu hastalığın bir diğer sebeplerinden diğeri ise hormon değişimleridir. Bu sebeple bu hastalık en fazla kadınlarda rastlanır.
Migrenin belirtileri
Migrenin en fazla görülen belirtisi aşırı oluşan baş ağrılarıdır. Bu hastalığın oluşturduğu ağrı o kadar çok şiddetlidir ki bir işin yapılmasını engelleyebilir ya da hasta güçsüz hale gelerek uyuyarak dinlenmeye mecbur kalır. Başka bir belirtisi ise tek taraflı olan baş ağrısıdır. Ara ara bölge değiştiren tek taraflı baş ağrıları genel olarak bir yarıma öteki yarımdan daha çok baskısı vardır. Bu hastalıkta baş ağrısı çoğunlukla şakak kemiklerinde ve arada gözün arka bölümüne yerleşir. Başta arka kısım, kulağın arka bölgesi ve alın migren ağrılarının en fazla görüldüğü bölgelerdir. Baş ağrısından hariç migrenin belirtileri olarak fazla duyarlılık ve tepki gösterme, depresif duygu belirtileri, fazla ve önemsiz, sevinç durgunluk ve donukluk, dikkat eksikliği, düşünce yavaşlaması, kelime ayırt etme güçlüğü, konuşurken kekeleme, fazlalaşmış ışık, yüksek ses, koku duyarlılığı, esneme ve sürekli uyuma isteği, açlık, iştah fazlalığı veya iştahsızlık, fazla su içme, karın bölgesinde şişlik hissi, kabızlık ya da ishal hali de fazlalıkla meydana gelir. Migren ağrıları başladığında ışığa ve fazla sese olan duyarlılıkta o kadar fazlalaşma olur ki; bu tür duyarlılıklara maruz kalma ağrının şiddetini fazlalaştırabilir. En çok bilinen bir başka belirtisi ise kokuya olan duyarlılıktır. Bu sebeple parfüm ve esans gibi kokulardan dolayı mide bulantısının fazlalaşması ve kusma görülebilir.
Migrenin çeşitleri
Migren çeşitlerinin farklı olması ve doğru bilinmesi tedavi için çok önemlidir. Migrenin doğru teşhis edilmesi için mutlaka migrenin hangi çeşidi olduğunu uzman hekimine danışılması gerekir. En çok görülen migren çeşidi aurasız migrendir. Migren ağrısı çeken kişilerin büyük bir bölümünde aurasız migren görülür. Diğer bir çeşit olan auralı migrene sahip kişilerde bazı zamanlarda aurasız migrenin belirtileri görülür.
Migreni Hangi Sebepler Tetikler
Bu hastalığı tetikleyen sebepler kişiden kişiye farklılık gösterir. Bir hasta da bir atak farklı bir sebep tetiklerken başka bir atakta farklı bir sebep tetikleyebilir. Bu sebeple tüm tetikleyen sebeplere dikkat etmekte yarar var. Örnek olarak peynir ve çikolata tüketimi migreni tetikleyebilir. Bundan hariç öğün atlayarak ya da öğün geciktirerek, yeteri miktarda su içmeyerek te migren nöbetlerine sebep olunabilir. Uyku probleminin olup olmaması da migren için önemlidir. Az veya çok uyumak fazla egzersiz yapmak uzun süren yolculuklarda migren ağrılarına sebep olur. Fazla parlak olan ışıklar, yanıp sönen lambalar ağır kokular ve iklim farklılığı migren ağrılarını fazlalaştırır. Bunlardan hariç duygu değişiklikleri ve psikolojik nedenler, kadınlardaki hormon değişiklikleri migreni en fazla tetikleyen sebeplerdendir.
Migrenin tedavisi
Bu hastalığın tedavisinde ilk olarak hastanın şikâyetleri üzerine uzmanlar tarafından sonuçlandırıldıktan sonra klinik olarak teşhis konulmalıdır. Beyin ile ilgili bazı ağır hastalıklardan şüphelendiğinde bu şüpheleri kabullenmemek üzere inceleme yapılır. Tekrar edilen baş ağrıları olan hastalarda beyin tomografisi çekilerek migreni taklit eden hastalıklar araştırılmalıdır. Migren çeşidine uygun doğru tedavi hastaların bu hastalıktan kurtulmasına yardımcı olur. Tedavi uygulanırken migren teşhisi belirlendikten sonra ağrı az ise bu ağrıları geçirmeye yönelik hastalık tedavisi planları yapılır. Tedavi sürecinde bazen migreni tetikleyen sebepler (aç kalma, uyku problemi ) yok olmasıyla ağrı atakları kaybolabilir ya da sürekliliği ve şiddeti azalabilir. İyi bir tedavi için alınan ilaçlar ve günlük yaşam tarzının değiştirilmesi oldukça önemlidir. Günlük yaşantınızı migren rahatsızlığına göre planlama iseniz sadece ilaç kullanımı yarar sağlamayacaktır.