L Carnitine (L Karnitin) Nedir
L Carnitine (L Karnitin)Nedir?
L-Carnitine, 1980’li yıllarda popüler olan, amino asitlerin ve vitaminlerin akrabası sınıfında bir bileşendir.L-carnitine‘lerin görevi hücrelerde enerji üretmektir.L-carnitine vücutta iskeletimizde ve kalp kaslarımızda daha fazla bulunmaktadır.Ayrıca böbrek, karaciğer ve beyinde de oldukça fazla bulunup besinler enerji şeklinde metabolize edilir.Doğal olarak karnitin; et,balık, süt ürünleri ve avokadoda bol miktarda bulunmaktadır.L-carnitinehücelerde enerji üretirken oluşan toksikleri de uzaklaştırır bu sayede yağ yakımına yardımcı olur,kas yorgunluğunu da en aza indirir. Bunun sonucunda günümüzde obezite de artış gözlenmiştir. Doğal beslenen hayvanlarda L carnitine oranı çok daha yüksekdir. O nedenle de mümkün olduğunca fast food’dan uzak durmalıyız.
Vücudun günlük olarak karnitine ihtiyaç duyduğu bilinmektedir. Tamamı besinler yoluyla alınabilir ve pek çok gıda yardımıyla da alınabilmektedir.
L-Carnitine’in Faydaları
- L-Carnitine yağ asitlerini hücreye taşıyarak yağ yakımını hızlandırır. Özellikle CLA yağ asitleriyle birlikte alındığında etkisi artar.
- Yağ yakımını arttırdığı için enerji ve spor verimine oldukça olumlu destek olur.
- Özellikle dayanıklılık gerektiren sporlarda vücudun dayanma kapasitesini arttırmaya yardımcı olur.
- Yoğun egzersizlerde kas kaybını önlemeye yardımcı olur.
- Amino asitlerin akrabası olarak nitelendirilen L-carnitine vitaminlere benzer bir etkiye sahiptir.
- Vücudumuzda iskelet kaslarında,kalp kaslarında, böbrekte, karaciğer ve beyinde bol miktarda bulunur.
- Vücudumuzda çok önemli fonksiyonlara sahiptir. Özellikle az et tüketenler mutlaka dışardan L carnitine almalıdır.
- Periferik damar hastalıklarının azalmasına yardımcı olur.
- Alzeheimer hastalığının engellemeye yardımcı olur.
- Sperm sayısı azalmalarını engeller ve aksine sperm sayısı ile birlikte kalitesinide arttırır.
- Kalp krizini önlemeye yardımcı olur.
Hangi gıdalarda L-Carnitine Bulunur?
- Koyun eti: 210 mg/100 gr.
- Kuzu eti: 78 mg/100 gr.
- Sığır eti: 64 mg/100 gr.
- Tavuk eti: 2.4mg/100 gr.
Yukarıda belirtilen gıdalarda 100 gr tüketim sonucu elde edilen besin değerleri gözlemlenmiştir.
Vücutta L-Karnitin Eksikliğinin Sonuçları
- Dokuların yağ bağlamasına neden olur.
- Yağlanma sonucu kalp ve kaslarda fonksiyon bozukluğu,
- Yorgunluk hissi,
- İyileşme süresinin uzaması,
- Bağışıklık sisteminin zayıflaması neden olur,
- Erkekler için sperm hareketlerinde yavaşlama
- Protein sentezinde yavaşlamalar görülmektedir.