L Carnitine (L Karnitin) Nedir

27-04-2018 08:34

L Carnitine (L Karnitin)Nedir?

L-Carnitine, 1980’li yıllarda popüler olan, amino asitlerin ve vitaminlerin akrabası sınıfında bir bileşendir.L-carnitine‘lerin görevi hücrelerde enerji üretmektir.L-carnitine vücutta iskeletimizde ve kalp kaslarımızda daha fazla bulunmaktadır.Ayrıca böbrek, karaciğer ve beyinde de oldukça fazla bulunup besinler enerji şeklinde metabolize edilir.Doğal olarak karnitin; et,balık, süt ürünleri ve avokadoda bol miktarda bulunmaktadır.L-carnitinehücelerde enerji üretirken oluşan toksikleri de uzaklaştırır bu sayede yağ yakımına yardımcı olur,kas yorgunluğunu da en aza indirir. Bunun sonucunda günümüzde obezite de artış gözlenmiştir. Doğal beslenen hayvanlarda L carnitine oranı çok daha yüksekdir. O nedenle de mümkün olduğunca fast food’dan uzak durmalıyız.

Vücudun günlük olarak karnitine ihtiyaç duyduğu bilinmektedir. Tamamı besinler yoluyla alınabilir ve pek çok gıda yardımıyla da alınabilmektedir.

L-Carnitine’in Faydaları

  • L-Carnitine yağ asitlerini hücreye taşıyarak yağ yakımını hızlandırır. Özellikle CLA yağ asitleriyle birlikte alındığında etkisi artar.
  • Yağ yakımını arttırdığı için enerji ve spor verimine oldukça olumlu destek olur.
  • Özellikle dayanıklılık gerektiren sporlarda vücudun dayanma kapasitesini arttırmaya yardımcı olur.
  • Yoğun egzersizlerde kas kaybını önlemeye yardımcı olur.
  • Amino asitlerin akrabası olarak nitelendirilen L-carnitine vitaminlere benzer bir etkiye sahiptir.
  • Vücudumuzda iskelet kaslarında,kalp kaslarında, böbrekte, karaciğer ve beyinde bol miktarda bulunur.
  • Vücudumuzda çok önemli fonksiyonlara sahiptir. Özellikle az et tüketenler mutlaka dışardan L carnitine almalıdır.
  • Periferik damar hastalıklarının azalmasına yardımcı olur.
  • Alzeheimer hastalığının engellemeye yardımcı olur.
  • Sperm sayısı azalmalarını engeller ve aksine sperm sayısı ile birlikte kalitesinide arttırır.
  • Kalp krizini önlemeye yardımcı olur.

Hangi gıdalarda L-Carnitine Bulunur?

  • Koyun eti: 210 mg/100 gr.
  • Kuzu eti: 78 mg/100 gr.
  • Sığır eti: 64 mg/100 gr.
  • Tavuk eti: 2.4mg/100 gr.

Yukarıda belirtilen gıdalarda 100 gr tüketim sonucu elde edilen besin değerleri gözlemlenmiştir.

Vücutta L-Karnitin Eksikliğinin Sonuçları

  • Dokuların yağ bağlamasına neden olur.
  • Yağlanma sonucu kalp ve kaslarda fonksiyon bozukluğu,
  • Yorgunluk hissi,
  • İyileşme süresinin uzaması,
  • Bağışıklık sisteminin zayıflaması neden olur,
  • Erkekler için sperm hareketlerinde yavaşlama
  • Protein sentezinde yavaşlamalar görülmektedir.
L carnitine hakkındaki yazımız bilgilendirme amaçlı yabancı kaynaklardan derlenmiştir. Tavsiye veya öneri niteliğinde değildir. Lütfen sağlık problemleriniz vb sorunlarınız için doktorunuza başvurunuz.
Blog Etiketleri :
IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.