Kollajen Nedir?

30-04-2018 17:00

Kollajen Nedir?

Kollajen, insan vücunda bol miktarda bulunan ve vücudu tamamen ayakta tutan proteindir. Kemikler de, kaslarda,deri ve tendonlarda bulunup burada kuvvetli bir yapı sağlamak için bir iskelet sistemi oluşturur. Bunun yanında tüm dokularda bulunan kollajen, aynı zamanda genç ve pürüzsüz bir cilde sahip olmamıza yardımcı olur.

Kollajen, vücut tarafından sentezlenmektedir. Yani endojen olarak üretilmektedir. Bir çok sağlık probleminin oluşmasında vücuttaki doğal kollajenin parçalanması ve tükenmesi önemli rol oynar.Kollajen eksikliğinde ise istenmeyen birçok hastalık durumu meydana gelebilmektedir.

Kollajen Hangi Alanlarda Kullanılmaktadır?

İlave kolajenler medikal ve kozmetik amaçlarla, vücudun dokularının iyileşmesi ve onarılmasına yardımcı olmak için giderek daha fazla ihtiyaç duyulmaktadır.

Kollajen’in Yapısı Nasıldır?

·Kollajen, insan vücudundaki proteinin üçte birini oluşturan sert, çözünmeyen ve lifli bir protein türüdür.

·Kollajenlerin çoğunluğunda, moleküllere çok benzer ince uzun lifli fibriller oluşturmak üzere bir araya gelirler.

·Kollajen, alfa zincirleri olarak bilinmekte olup üç polipeptit altbiriminin benzersiz bir üçlü sarmal konfigürasyonuna sahip, genetik açıdan farklı moleküllerden oluşan bir aileyi içerir.

·Her zincir yaklaşık bin amino asid miktarı içerir ve genellikle glisin, prolin ve hidroksiprolinden oluşan bir amino asit sekansı içermektedir.

·İnsan vücudundaki kollajenler güçlüdür ve esnektir.

Kollajen Hakkında Genel Bilgiler

► Kollajen insan vücudundaki proteinin (Protein vücut kütlesinin yaklaşık% 20’sini oluşturur) yaklaşık% 30’unu oluşturur.

►En az 16 çeşit kollajen var, ancak vücuttaki kollajenin% 80-90’ı tip I, II ve III’ den oluşur.

►Tip I kollajen fibriller, çelikten daha güçlüdür.

►Kollajen, vücutta en sık ciltte, kemiklerde ve bağ dokularında bulunur.

►"Kollajen” kelimesi tutkal anlamına gelen Yunanca "kolla” dan türemiştir.

►Kollajen deriye kuvvet ve yapı verir ve ölü cilt hücrelerinin değiştirilmesinde rol oynar.

►Kollajen üretimi, iç yaşlanmanın bir parçası olarak yaşla birlikte azalır. Ayrıca ultraviyole ışınlara ve diğer çevresel faktörlere maruz kalma gibi dışsal yaşlanma ile de üretiminde azalma oluşur.

►Tıbbi ürünlerdeki kollajen insan, sığır, domuz ve koyun kaynaklarından elde edilebilir.

►Kollajen sargılar, yara bölgelerine yeni cilt hücrelerini çeker.

►Kollajen molekülleri ciltten emilemeyecek kadar büyük olduğu için, kollajen düzeylerini arttırdığını iddia eden losyonlar gibi kozmatik ürünler yapmak pek muhtemel değil.

►Kollajen üretimini lazer terapisinin kullanımı ve all-trans retinoik asit ( bir çeşit A vitamini) kullanımı yoluyla uyarılabilir

►Kollajen üretimine zarar veren kontrol edilebilir faktörler arasında güneş ışığı, sigara ve yüksek şeker tüketimi bulunur.

Kollajen hakkındaki bu yazımız bilgilendirme amaçlı yabancı kaynaklardan derlenmiştir. Tavsiye veya öneri niteliğinde değildir. Lütfen sağlık problemleriniz vb sorunlarınız için doktorunuza başvurunuz.
Blog Etiketleri :
IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.