İyi Uyku ile Zayıflama İlişkisi
İyi uyku ve tembel insanlar için zayıflama
Uyku ve kilo
Doğru egzersiz yapmak için elinizden gelenin en iyisini yapmaya çalışıyorsanız, her gece uygun miktarda uyku aldığınızdan emin olmalısınız. Yeni bir çalışmaya göre uyku eksikliği bir diyet değişikliği ile atlatılabilir.
CNN sağlığa göre, Chicago Üniversitesi'nden yapılan araştırmalar, 8,5 saat uyuyan diyetisyenlerin, 5,5 saat uyuyan diyetisyenlerden yüzde 55 daha fazla vücut yağı kaybettiğini gösterdi.
İyi uyku, iyi bir sağlığın köşe taşıdır, ancak muhtemelen büyük ölçüde, en çok göz ardı edilen faktördür.
Uyku Vakıfları tarafından hazırlanan Uyku Anketinin sonuçlarına bakarsak 2010 yılına göre, katılımcıların sadece yaklaşık yüzde 40'ının haftada her gece ya da hemen hemen her gece iyi bir gece uykusu aldıkları bildirildi.
Bunun pek çok nedeni var. Ancak asıl kısmı, birçok kişinin günde sekiz saatten az uyuyarak doğru ve sağlıklı bir uyku aldıklarını düşünmeleri. Modern toplum bize, uykununtembel bir lüksün işareti olduğunu düşündürtmek istemiş ve başarılı da olmuştur.
Bu, ortaya çıktığı gibi, doğru değildir ve çalışmalar, kilo alımı ve obezite de dâhil olmak üzere, fazlaca sağlık problemi yaşayanların zayıf veya yetersiz uyku sorunuolduğu ortaya çıkmıştır.
Daha Az Uyku, Daha Az Kilo
Fazla uyuyanlar, her gün daha az uyuyanlarla karşılaştırıldığında daha az aç hissettiklerini bildirdiler.
Bu sonuçlar, bu yılın başlarında yayınlanan bir başka yeni çalışmada da dile getirildi; gece altı saatten az uyuyan kişilerde, iç organ yağında yüzde 32'lik bir artış elde edildi; bu oran, gece başına altı veya yedi saat uyuyanlar arasında yüzde 13'lük bir artışa sahipti. Erkek ve kadınlar arasında en az yüzde 22'lik bir artış göstermektedir.
Fakat neden uyku yetersizliği kilo aldırıyor?
Yetersiz uyku miktarının, açlık düzenleyici hormonlarınızı, leptin ve grelin'in etkilediğine inanılmaktadır. Bu ve diğer çalışmalar, uykudan mahrum kaldığınızda, vücudunuzun leptin üretimini azaltırken, aynı zamanda ghrelin seviyelerini arttırır.
Uyku eksikliği de vücudunuzdaki glikoz ve yağ kullanımının yanı sıra enerji metabolizmasını etkiliyor gibi görünmektedir. Bunların hepsi kilo vermede azalmaya neden olabilir.
Bu makalede bahsedilen çalışmaların hiçbiri, uyku eksikliğinin doğrudan yağ kazanımına neden olduğunu kanıtlayamasa da, bunların hepsi uyku süresi, özellikle uyku eksikliği - kilo alımı ve ayrıca diyabet riskinin artması arasındaki bağlantıyı desteklemektedir.
Hormonlarınız, metabolizmanızı Ayarlamak için Vücut Saatinize Bağlıdır
İç vücut saatinizin ne kadar hayati önem taşıdığını bilmek önemlidir, çünkü birçok yönden genel sağlığınızı düzenlemenize yardımcı olur.
Hemen hemen tüm organizmaların fizyolojik fonksiyonları 24 saatlik sirkadyen ritimlere tabidir. Sirkadyen saatiniz, vücudunuzun çevresel değişikliklerini öngörmek ve günün uygun zamanına uyum sağlamak için kullandığı zorunlu bir zaman izleme sistemidir.
Normal olarak çalışırken, bu 'iç saat', vücudunuzu sabah uyanır ve karanlık çöktüğünde sizi uykulu hale getirir.
Ancak, kendinizi uykudan mahrum bırakırsanız veya tek bir saatte yemek yerseniz (iç saatinizin uyumanızı beklediği zamanlar), vücudunuza bu iç sistemi karıştırabilecek ve dengesizliği bozabilecek çatışan sinyaller gönderirsiniz.
Bir çalışmada, araştırmacılar, arka arkaya iki gece boyunca bir gece dört saat uyuyan insanların yaşadıklarını aktarmışlardır:
• leptinde yüzde 18 azalma
• Ghrelin'de yüzde 28 artış
Daha önce açıklandığı gibi, bu hormonal değişiklikler temel olarak vücudunuza "gıda" ve "yağ depolamak" için talimat verir.
Buna ek olarak, daha önceki araştırmalar, altı saatten daha az uykuda iken, deneklerin sebze ve süt ürünlerine karşı daha tatlı ve nişastalı yiyecekler istemeye eğilimli olduklarını göstermiştir.
Kesin mekanizmalara bakılmaksızın, uyku yoksunluğunun vücudunuzu önceden diyabetik bir duruma sokabileceği ve hâlihazırda yemiş olsanız bile aç hissetmenizi sağlayabileceği açıktır - her ikisi de kilo sorunlarına yol açabilir.
Yetersiz Uyku ile Bağlantılı Diğer Sağlık Riskleri
Bozulmuş kilo kontrolüne ek olarak, zayıf uyku, potansiyel olarak ciddi sağlık riskleri taşıyabilir.
Örneğin, kesintiye uğramış veya bozulmuş uyku olabilir:
• Bağışıklık sisteminizi dramatik bir şekilde zayıflatır
• Hafızanızı ciddi şekilde bozar; Sadece bir gece uykusuz uyku - yani sadece 4 ila 6 saat uyumak ertesi gün açıkça düşünebilme yeteneğinizi etkileyebilir
• Performansınızı fiziksel veya zihinsel görevlerinize zarar verir ve problem çözme yeteneğini azaltır
• Kan şekerini yükseltir ve diyabet riskinizi artırır
• Hipertansiyona yol açar (yüksek tansiyon)
• Kardiyovasküler hastalık riskinizi artırır - Son zamanlarda yapılan bir araştırmada, günde beş saatten az uyumanın, anjin, koroner kalp hastalığı, kalp krizi veya inme tanısı olma riskinizi ikiye katladığını bildirildi.
Ancak yedi saatten fazla uyumak da kardiyovasküler hastalık riskini arttırır; Dokuz saatten fazla uyku, riskte yüzde 50'lik bir artışa neden olabilmektedir.
Bazı uyku ve kardiyovasküler hastalıklar arasında doğrudan nedensel bir ilişki bulunmamasına rağmen, araştırmacılar bunun endokrin ve metabolik fonksiyonlarınızla ilişkili olduğuna inanmaktadır. Buna ek olarak, uyku yoksunluğu glikoz toleransınızı ve insülin hassasiyetinizi bozabilir ve kan basıncınızı artırabilir ve bunların tümü atardamarlarınızın sertleşmesiyle ilişkilidir.
• Vücudunuzdaki hormonların dengesini değiştirerek kanser riskinizi artırır ve tümör büyümesini hızlandırır. (Tümörler ciddi uyku bozukluğu olan laboratuvar hayvanlarında iki ila üç kat daha hızlı büyürler).
Bunun bir açıklaması, hem hormon hem de antioksidan olan melatonin üretiminizle ilgilidir. Sirkadiyen ritimleriniz bozulduğunda, vücudunuz melatonin kansere yol açabilecek serbest radikalleri bastırmaya yardım ettiği için vücudunuzun kanserle savaşma kabiliyetini azaltan yapılara dönüştürür ve daha az melatonin üretir vücudunuz.
• Herhangi bir sebepten dolayı ölüm riskinizi artırır - Bir çalışmaya göre, kronik uykusuzluğa sahip kişilerin herhangi bir sebepten ötürü ölme riski üç kat artmaktadır.
Peki, İdeal Uyku Nedir?
İlginç bir şekilde, aşırı uyku, bu sorunların herhangi bir cevabı değildir çünkü dokuz saatten fazla uyumak aynı zamanda kilo alımı, sırt ağrısı, baş ağrısı, depresyon ve kalp hastalığı gibi bir dizi sağlık sorununa da yol açar.
Peki, ideal uyku miktarı nedir?
Yaşınız ve etkinlik düzeyinizin uyku ihtiyaçlarınızı bir dereceye kadar etkileyeceğini unutmayın. Örneğin, çocuklar ve gençler yetişkinlerden daha fazla uyuma ihtiyaç duyarlar.
• Uyku Borcu:Yetersiz uyku alışkanlıkları, hastalık, çevresel faktörler ve diğer nedenlerle kaybedilen birikmiş uyku
Çalışmalar, sağlıklı yetişkinlerin her gece yedi ila sekiz saat arasında bir bazal uyku ihtiyacına sahip olduklarını ve bu saat aralığının yukarıda tartışılan tüm araştırma bulgularına iyi bir şekilde uyduğunu göstermektedir
Uyuyamıyor musun? Yeni bir şey dene
• Yatmadan önce atıştırmalıklar, özellikle tahıllar ve şekerler. Bunlar kan şekerini artıracak ve uykuyu engelleyecektir. Kan şekeriniz düştüğünde (hipoglisemi), uykuya dalabilirsiniz.
• Tam karanlıkta ya da olabildiğince loş bir yerde uyuyun. Odanızda en ufak bir ışık bile varsa sirkadiyen ritminizi ve epifiz bezinizin melatonin ve serotonin üretimini bozabilir.
• Yataktan hemen önce TV izlemeyin. Daha da iyisi, TV'yi yatak odasından çıkartın, hatta evden çıkartın. Beyninizi çok fazla uyardığından ötürü uykuya dalma sürenizi etkileyecektir.
• Mümkün olduğunca erken yatın. Sistemlerimiz, özellikle de adrenallarımız, gece 11 ve gece 1 saatlerinde şarj etme veya kurtarma işlemlerinin çoğunu yapmaktadır.
• Yatak odasındaki sıcaklığı fazla tutmayınız. Birçok insan evlerini ve özellikle üst kattaki yatak odalarını çok sıcak tutar.
• Yataktan birkaç saat önce yüksek proteinli bir aperatif yiyin. Bu melatonin ve serotonin üretmek için L-triptofan ihtiyacını sağlayabilir.
Sağlığınız her yönden risk altında. Çevresel toksinler, ultra işlenmiş gıdalar, EMF'ler, hükümet destekli GDO'lar ve diğer birçok tehdit bizi çevreliyor. sağlık bilgisi ile donatılmadıkça kendinizi korumak mümkün değildir.
Bazen sadece bir adım atarsanız ve en karmaşık görevler bile kolayca yapılabilir. Bir bütün olarak ele alındığında, bu 30-ipucu planı hayatınızı değiştirebilecek kapsamlı bir rehber sağlar. Ele alınan konuların sadece birkaçı:
• Ne yenir ve ne zaman yenir?
• Bugün uygulayabileceğiniz egzersiz stratejileri
• Duygusal sağlığın gücü
• Sağlığınızı hava, güneş ve su gibi temel ihtiyaçlarınız ile iyileştirmek
• Vücudunuzun ihtiyaç duyduğu restoratif uyku nasıl alınır?
Sağlık ve sağlıklılığın artık normal olmadığı görünebilir., obezite oranı hızla yükseliyor, yaşam beklentisi düşüyor ve kronik hastalıklar yaygınlaşıyor. Topluluklarımız her düzeyde zarar görüyor ve bu eğilimleri tersine çevirmenin tek yolu eğitim ve kişisel örnek olmaktır. 30 uçlu planım, sağlığınızı kontrol altına almak için ihtiyacınız olanı sağlar.
kaynak: mercola.com