Hindistan Cevizi
Hindistan Cevizi Nedir?
Arecaceae familyasının bitkilerinden biri olan Hindistan cevizi (Cocos nucifera), tropik bölgelerde yetişmekte olan ve meyvesi yenen bir palmiye ağacı türüdür. Tropikal bölgelerde yetişir. Meyvesi yenilebilen bir ağaç türüdür.Ayrıca bu ağaçtan Hindistan cevizi lifi elde de edebilmektedir. Kumlu ve gevşek toprak yapısını sevmektedir.
Lifinden sütüne kadar pek çok yönde kullanıldığı bilinen Hindistan cevizi, meyve içeriğinde bulunan birkaç madde sayesinde ilaç sektöründe de kullanılabilmektedır. Ayrıca kozmetik dünyasının olmazsa olmazlarından biri olan şampuanlarda, sabunlarda, kremlerde ve makyaj malzemelerinde de yer almaktadır. Bu ağaçların boyu yaklaşık olarak 25 metreden fazla olabilmektedir. Hindistan cevizi ağacının ömrü yaklaşık olarak 100 yıla kadar dayanabilmektedir.
Genellikle 60-70 yıl boyunca devamlı ve düzenli olarak meyve verir. Tropikal bölgelerin (Sri Lanka, Tayland, Malezya ve Fildişi sahilleri)dışında yetiştirilmesi bir hayli zor olan Hindistan cevizi, toz halinde satışa sunulmaktadır. Yüksek miktarda, kolay sindirilebilen bir yağı olan Hindistan cevizi, tüketildiğinde iştah kesici özelliğe sahiptir. Bu nedenle kilo vermek için birçok kişi tarafından tavsiye edilen bir meyvedir.
Vücudun günlük olarak hindistan cevizine ihtiyaç duyduğu bilinmektedir. Tamamı besinler yoluyla alınabilir ve pek çok gıda yardımıyla da alınabilmektedir.Bol miktarda protein içermektedir. Niasin, pantotenik asit, piridoksin, riboflavin, tiamin yanında, C, E ve K vitaminleri içermektedir. Sodyum ve potasyum açısından oldukça zengin olan hindistan cevizi, kalsiyum, bakır, demir, magnezyum, manganez, fosfor, selenyum, çinko içermektedir. Özellikle manganez ve fosfor açısından oldukça zenginidir.
Besin Değerleri
Hindistan Cevizi |
||
Kalori (kcal) 354 |
||
Toplam yağ 33 g |
||
Kolesterol 0 mg |
||
Sodyum 20 mg |
||
Potasyum 356 mg |
||
Karbonhidrat 15 g |
||
Diyet Lifi 9 g |
||
Şeker 6 g |
||
Protein 3,3 g |
||
A Vitamini |
0 IU |
C Vitamini |
3,3 mg |
Kalsiyum |
14 mg |
Demir |
2,4 mg |
D Vitamini |
0 IU |
B6 Vitamini |
0,1 mg |
B12 vitamini |
0 µg |
Magnezyum |
32 mg |
Hindistan Cevizinin Faydaları Nelerdir?
Yapılan bilimsel araştırmalar sonucunda, hindistan cevizinin birçok hastalık üzerinde etkili olduğu gözlemlenmiştir. Belli başlı bu hastalıklardan bahsedecek olursak;
•Cildin esnek ve pürüzsüz kalmasını sağlar.
•Hamilelik sürecindeki anne adaylarına destek olur
•Ağrıları azaltmaya yardımcı olur.
•Fazla tüketilmesi kilo alımına sebep olabilir.
•Hücrelerin yenilenmesine yardımcı olur.
•Cildin nemlenmesini sağlar.
Hindistan cevizi yağı hakkındaki yazımız yazımız bilgilendirme amaçlı yabancı kaynaklardan derlenmiştir. Tavsiye veya öneri niteliğinde değildir. Lütfen sağlık problemleriniz vb sorunlarınız için doktorunuza başvurunuz.