Diyet sırasında nelere dikkat edilmeli?
Diyet
Günlük yaşamda uygulaya bileceğimiz önerilerden ibarettir. Diyet doğası gereği yapılırken oldukça dikkat isteyen bir işlemdir. Aşırı dikkat gerektiren bir işlem olduğundan dolayı insanların gözünü korkutup kilo vermelerini zorlaştırabilir. Kişinin diyet yaparken vermesi gereken ağırlık kendisine özeldir. Herkeste aynı değildir. Bunun net bir rakamı yoktur. Fakat morbid obez çok kilolu kişiler ayda ortalama 8-10 kilo verebilirler. Diyet tedavisinde azdan az gider, çoktan çok gider mantığı geçerlidir. Çünkü kişinin kilosu ne kadar az ise, kilo verme o kadar dingin ve yavaş olabilir; kişinin kilosu ne kadar fazla ve metabolizması da normalse, bu durumda da kilo verme hızı ve miktarı o oranda artacaktır. Diyet hakkında bilinmemiz gereken başlıca hususlar şunlardır:
Her bireyin metabolizma yapısı farklıdır,
Her metabolizmanın ihtiyaç duyduğu kalori ve besin öğesi miktarı farklıdır,
Kişilerin geçmişte yaşamış oldukları rahatsızlıktan dolayı her bir kişinin vücudu diyete farklı tepki göstermektedir. Bu sebepten ötürü diyet listesi kişiden kişiye farklılık göstermektedir.
Diyet sırasında nelere dikkat edilmeli?
Diyet lisetesi tüm besin gruplarını içermeli ve dengeli bir diyet listesi olmalıdır.
Sadece besin üzerine kurulmamalı. Hareketli bir yaşam benimsenerek spor ve egzersiz ile desteklenmeli.
Diyet nasıl yapılır?
Hepimizin aklına gelen ilk cevap "az yiyerek” tir. Evet, az ve sık yemek önemlidir ama zayıflamak için yalnızca az yemek yeterli değildir. Diyet sadece az yiyerek yapılmaz. Az yediğimiz zamanlarda ise sık sık yememiz gerekmektedir. Yeterli ve dengeli beslenilmeli spor ve egzersizlerle desteklenmelidir. Sağlığımızı korumak ve devam ettirmek için doğru olan budur. Tatlı patates, kahverengi pirinç ve yulaf gibi daha az karbonhidratlı yiyecekler tercih edilmeli, öğünler arası yemek yenmemeli, sağlıklı atıştırmalar yenmeli, akşam yemeği yenmemeli yenildiği halde vücudun günlük kalori ihtiyacını karşılamış olur. Yağlı yiyeceklerden uzak durulmalı, meyveler şekerlidir dengeli oranda tüketilmelidir, kabuklu yemişler içerisindeki yüksek yağ oranı ile daha az tüketilmelidir. Halk arasında yaygın olarak doğru bilinen fakat yanlış olan meyve kilo yapmaz istediğin kadar yiyebilirsin gibi yanlış davranışlardan da kaçınılmalıdır.
Metabolizma Hızlandırma
Metabolizma; çeşitli gıdaları tüketerek, spor ve egzersiz yaparak ve bazı kötü alışkanlıklardan uzak durarak hızlandırılabilir. Sağlıklı bir şekilde hızlı kilo verebilmek için metabolizmamızı çıkabileceği en üst seviyeye çıkarmak gerekir. Metabolizmanın kapasitesinin üzerine çıkıldığı takdirde geri dönüşü olmayan hasarlara yol açılabilir. Kapasitenin çok altında olduğu durumda ise kilo verme işlemi çok yavaş olur. Metabolizma hızlandırma işlemleri sırasında her bireyin kaybedeceği kilo miktarı yine kişinin genel sağlık durumu, metabolizma yapısı, yaşı, fiziksel aktivite durumu gibi birçok faktöre bağlıdır. Bu durumu göz önünde bulundurup metabolizma hızlandırma işlemi ona göre yapılmalıdır. Aksi takdirde ciddi sağlık problemleri ile karşılaşılabilir.
Diyet yapmanın genel kuralları
Kuralların başında diyeti diyetisyen kontrolünde yaparak sağlıklı bir şekilde kilo verilebilir.Eğer böyle yapılmaz ise düşük kalorili diyet yapmak metabolizmaya zarar verecektir ve ilk başta kilo veriyormuşuz gibi hissetsek de daha sonra kilo almamıza neden olabilir.Buda istenmeyen bir durumdur.
Diyet her bir birey için özeldir. Bu sebepten ötürü özel planlanmalı vitaminler, mineraller makro ve mikro düzeyde besin öğeleri, karbonhidratlar, proteinler ve yağlar dengeli bir şekilde bulunmalı. Kalori hesaplanırken öncelikle cinsiyete dikkat edilir. Daha sonra sağlık durumu, boy, kilo ve yaşa göre hesaplama yapılır. Özel bir hesaplama yöntemi vardır. Diyetisyenler tarafından bu hesaplama yöntemiyle kişinin alması gereken kalori hesaplanır. Besinlerin yavaş çiğnenmesi gerekir. En az 15-20 dakika sürmeli. Beynimiz sinyalleri nöronlar aracılığıyla almaktadır. Her ne kadar bu nöronlar çok hızlı çalışsa da beynimizin tokluk hissi bilgisini alabilmesi için süreye ihtiyacı vardır. Dolayısıyla hızlı çiğnediğimiz zaman beyin tokluk hissini geç algılamış olacak ve fazla tüketmiş olacağız.Her öğünden önce mutlaka su içilmeli. Gün içinde düzenli olarak tüketeceğiniz su metabolizmanızı hızlandırmak gibi önemli bir işlev üstlenir. Temel ihtiyacımız olan suyu her öğün yemek öncesinde içmeliyiz böylelikle açlık hissimiz azalmış olur ve gereksiz atıştırma yapmamış oluruz. Bu arada günde asgari miktarda 6 bardak su içmeyi garantileriz. Bağırsaklarımızı daha hızlı çalıştırmak ve daha az kaloriye sahip bir menü oluşturmak için sebzelere önem verilmelidir.
Bu yazı bilgilendirme amaçlı yazılmıştır, tavsiye niteliğinde değildir. Lütfen diyetisyen ve doktorunuza danışınız.