Çörek otu
Çörek Otu Nedir?
Çörek otu, düğün çiçeğigiller familyasından yaklaşık olarak 14 türü kapsayan bitki türüdür. Çörek otu, yıllık otsu bir bitki olup, tohum aracılığıyla çoğalır. Kumlu ve gevşek toprak yapısını sevmektedir.
Vücudun günlük olarak çörek otuna ihtiyaç duyduğu bilinmektedir. Tamamı besinler yoluyla alınabilir ve pek çok gıda yardımıyla da alınabilmektedir. Çörek otunun içerisinde vitamin olarak A, H, C, B1, B2 ve B6 içermektedir. Mineral olarak ise; selenyum, çinko, magnezyum içeren çörek otunun içerdiği en önemli bileşim ise thymol türevi olduğu bilinmekle beraber bunun yanı sıra; Aktif madde olarak thymoquinon, uçucu olmayan yağlar ve nigellon içeren palmitik asit, linoelik asit, oleic asit, sodyum, potasyum, kalsiyum, çinko, demir ,magnezyum, bakır, fosfor ve selenyum, A vitamini, B vitamini ve C vitaminini de içermektedir.
Besin Değerleri
Çörek otu
Porsiyon Miktarı: |
100 g | ||
Kalori (kcal) 344 | ||
Toplam yağ 15 g | ||
Kolesterol 0 mg | ||
Sodyum 88 mg | ||
Potasyum 1.694 mg | ||
Karbonhidrat 52 g | ||
Diyet Lifi 40 g | ||
Protein 16 g | ||
A Vitamini | 135 IU |
C Vitamini |
21 mg |
Kalsiyum | 1.196 mg | Demir | 18,5 mg |
D Vitamini | 0 IU | B6 Vitamini | 0,5 mg |
B12 vitamini | 0 µg | Magnezyum | 385 mg |
Çörek Otunun Faydaları Nelerdir?
Yapılan bilimsel araştırmalar sonucunda, çörek otunun birçok hastalık üzerinde etkili olduğu gözlemlenmiştir. Belli başlı bu hastalıklardan bahsedecek olursak;
- Mikrop, virüs ve mantarlara karşı öldürücü etkiye sahip,
- İfraz boşaltıcı ve solunum borusu genişleticidir.
- Ayrıca çörek otu, kan şekerini de düşürür.
- Damar hastalıklarını önler ve hazmı kolaylaştırır.
- Sivilcelerin giderilmesinde yardımcı olur, aynı zamanda cildin esnek ve pürüzsüz kalmasını sağlar.
- Vücudumuzda ki yaraların en kısa sürede kapanmasına yardımcı olur.
- Astım ve alerjiyi önler,
- Hamilelik sürecindeki bayanların şikayetlerini azaltır.
- Çörek otu, meme ve prostat kanserini yavaşlatır, akciğer kanserine karşı koruyucudur.
- Kan şekerini düşürür.
- Kanı sulandırır.
- Kalp enfarktüsü riskini azaltır.
- Romatizma ağrılarını dindirir.
- Öksürük ve solunum yolu hastalıklarını tedavi ettiği bilinir.
- Hücrelerin yenilenmesini hızlandırır.
- Antioksidan özelliğe sahiptir.
- Zayıflamaya yardımcı olur.
- Hazmı kolaylaştırır.
- Mikrop ve virüslere karşı koruyucudur.
- Depresyon ve panik atak hastalığını önler.
- Yorgunluğu alır ve vücudu güçlendirir.
- Damar sertiliği ve tıkanıklığını giderir.
- Kolesterol ve tansiyonun normalleşmesini sağlar.
- Savunma sistemini güçlendirir.
- Ruh sağlığını ve hormon sitemi koruyucusudur.
- Anne sütünü arttırır.
- Hücrelerin yenilenmesini sağlar.
- Cildin nemlenmesini sağlar.