Brokoli, Yaşlanmaya ve Bağışıklık Sistemlerine İyi Geliyor
Brokoli, Yaşlanmaya ve Bağışıklık Sistemlerine İyi Geliyor
Brokoli ve diğer turpgillerden elde edilen sebzelerdeki bir kimyasal, bağışıklık sisteminizi yaşlandıkça eski haline getirmenize yardımcı olabilir. Araştırmacılar, kimyasal, sülforafanın, serbest radikallerin zararlı etkileriyle mücadele eden bir dizi antioksidan gen ve enzimleri spesifik immün hücreler ile değiştirdiğini bulmuşlardır.
Serbest radikaller oksidatif doku hasarına neden olabilen, süper yüklü bir oksijen formudur. Örneğin tıkanmış arterlere neden olan inflamasyon sürecini tetikleyebilirler. Oksidatif hasarın yaşlanmanın başlıca nedenlerinden biri olduğu düşünülmektedir.
Araştırmacılara göre, hayvansal deneylerde eski farelerin sulforafan ile tedavi edilmesi, genç farelerin seviyesindeki bağışıklık bağışıklık seviyesi kadar arttırdığının sonucunu almışlardır.
Sülforafanın yaşlı dokuların bağışıklık sistemi yeteneklerini yeniden canlandırma yeteneği, serbest radikallerin olumsuz etkilerinin çoğunun tersine çevrilmesinde önemli bir rol oynayabilir.
Brokoli, karnabahar, lahana, şalgam ve lahana gibi közlenmiş sebzelerin içeriği sülforafan olan çok güçlü hastalıklarla mücadele eden bileşiklerle doludur. Bu, vücudunuzu en iyi durumda tutmak için oldukça sıkı çalışan bir bileşendir.
Örneğin,
• Kansere neden olan kimyasallardan moleküler hasara karşı koruma sağlayan hücre enzimlerini arttırır.
• Karaciğerin kanserojen bileşikleri ve serbest radikalleri detoksize etme yeteneğini arttırır. Bu da hücre mutasyonlarına, kansere ve diğer zararlı etkilere karşı korur.
• Vücudunuzun doğal kanser koruma kaynaklarını harekete geçirir veya uyarır ve malignite riskini azaltmaya yardımcı olur.
• Bilinen en güçlü anti-kanser bileşikleri arasında olan faz II enzimlerinin üretimini tetikler.
Ve şimdi bu son çalışmada, sülforafanın oksidatif stresi önlemede de büyük rol oynadığı anlaşılmaktadır. Oksidatif stresin bazı düzeyi vücut süreçlerini etkilerken, zihinsel stresin fazlalığı obezite için normal bir sonuç olarak görülür, vücudunuzdaki serbest radikallerin olması obeziteye yardımcı olabilir ve bu çeşitli kronik hastalıklar ve yaşlanma ile ilişkilidir.
Ne Kadar Brokoli Yemeliyiz
Toprağın kalitesi, nasıl yetiştirildikleri (organik veya konvansiyonel), ne kadar taze oldukları ve nasıl pişirildiklerinin hepsi sağlığımızda rol oynar. Ancak, genel olarak, yukarıda bahsedilen bazı sağlık yararlarından faydalanmak için ne kadar brokoli yemeye ihtiyacınız olduğunu merak etmiyor musunuz?
Johns Hopkins Üniversitesi'nden bir araştırmacı ekibi, kansere karşı önemli ölçüde koruma sağlamak için ne kadar brokoli yiyeceğimizi hesaplamayı denedi. Kolon kanseri riskini yaklaşık yüzde 50 oranında azaltmak için haftada yaklaşık 1 kg ortalama brokoli yememiz gerektiğine kanaatine vardı.
Bununla birlikte, bu tahminle ilgili olarak da, yukarıda listelenen faktörlere bağlı olarak, brokolinin, koruyucu faydalar sağlayan bazı enzimlerin "yüksek-indükleyicileri” olduğu ortaya çıkarken, diğerlerinin "düşük-indükleyici” oldukları ortaya çıkmıştır. Araştırmacılar 22 çeşit taze brokoliyi incelediler ve yedi tane dondurulmuş marka, enzim indükleyici yeteneklerini önemli ölçüde değiştirdiğini gördüler.
Uzmanlar: Brokoli Filizi Yiyin
En besleyici brokoli çeşitlerini arıyorsanız, brokoli filizlerinden şaşmamalısınız. Filizler büyüme sürecine yeni başladıkları için, yüksek konsantrasyonlarda vitamin, mineral, amino asit ve daha fazlasını içermektedirler. Filizlerde beslenmenin o kadar yoğun olduğu ve sebzeleri tüketmenin en sağlıklı yollarından biri olduğu söylenir ve brokoli de istisna değildir.
Johns Hopkins'deki araştırmacılara göre, sadece 5 gram (0,17 gram) brokoli filizi, olgun brokolinin 150 gramında (5.2 gram) bulunana eşit bileşik gliko-rafanin (sülforafanın öncüsü) konsantrasyonlarını içerir.
Yani brokoli filizlerinin bir porsiyonu olarak aynı besinsel faydaları elde etmek için olgun brokoli miktarının 30 katı kadar yemelisiniz.
Brokoli herkes için iyi değil
Eski demeçlerde, bir kişinin çöpü başka bir kişinin hazinesidir diye bir söz vardır ve bu söz kesinlikle yemeklere uygulanabilir. Brokoli sizin için harika olabilir veya biyokimyanız dengesini bozabilir. Sizin için hangisinin iyi olduğunu nasılbileceksiniz? Beslenme türünüzü öğrenmeniz gerek.
Brokoli ile beslenemiyorsanız endişelenmeyin. Çevrenizde brokoli kadar besleyici ve şifa sunan birçok sebze ve lahana var. Bu yüzden sevdiğiniz çeşitleri bulun ve bu faydalı besinleri diyetinize dahil etmekten kaçınmayın.
Sağlığınız her yönden kuşatma altında. Çevresel toksinler, ultra işlenmiş gıdalar, EMF'ler, hükümet destekli GDO'lar ve diğer birçok tehdit bizi çevreliyor. Sağlık bilgisi ile donatılmadıkça kendinizi korumak mümkün değildir.
Beslenme tiplemesi; genetik, biyokimyasal değişiminiz, aile öyküsü ve çevrenizle olan etkileşiminize dayanır ve beslenmeyi vücudunuzun yiyeceklere tepki verme şekline göre kişiselleştiren tek sistemdir.
İlk seferde başlamak yapmanın yarısıdır başlayabilirseniz en karmaşık görevler bile kolayca yapılabilir. Bir bütün olarak ele alındığında, bu 30-ipucu hayatınızı değiştirebilecek kapsamlı bir rehber sağlar. Ele alınan konuların sadece birkaçı:
• Ne yenir ve ne zaman yenir?
• Bugün uygulayabileceğiniz egzersiz stratejileri
• Duygusal sağlığın gücü
• Sağlığınızı hava, güneş ve su gibi temel ihtiyaçlarınız ile iyileştirmek
• Vücudunuzun ihtiyaç duyduğu restoratif uyku nasıl alınır?