Boyun Fıtığı Nedir?
Boyun Fıtığı
İnsan boynu 7 tane omurdan meydana gelir. Bu omurların arasında hareket etmemizi sağlayan diskler vardır. Bu disklerin içindeki su ve kollajen yapı sayesinde omurganın üstüne gelen yükü hiçe sayıyor. Ayrıca iki tane kemik dokunun birbirine sürtünmesine izin vermiyor. Kişinin yaşı büyüdükçe ya da sarsıntılar sonucunda diskler suyunu kaybedip olduğundan daha sert ve hareketi sınırlı hale geliyor. Vücudun yükünü taşıyan diskler yozlaşma olduğunda boyun fıtığı hastalığı ortaya çıkıyor.
Boyun Fıtığının Nedenleri
Modern hayatın gerekliliklerinden biri olan bilgisayar başında aşırı vakit geçirmek,
Boyun omurlarında zamanla oluşan kireçlenmeler,
Dengesiz ve kötü duruşlar,
Sürekli olarak ağır yük taşımak
Spor yaparken bilinçsizce yapılan hareketler ve egzersizler,
Uyurken kullanılan yastıkların normal standartlara uygun olmaması,
Oturulan koltuğun desteği,
Terledikten sonra aniden soğuğa çıkmamak,
Sürekli aynı pozisyonda durmak ve hareket etmemek,
Aşırı stres, yorgunluk,
Yanlış bir şekilde masaj yapılması,
Uzun zaman sigara kullanımı gibi nedenler boyun fıtığına sebep olur.
Boyun Fıtığının Belirtileri Nedir?
İlk belirti olarak boyun ağrısı ortaya çıkar. İki ya da üç gün öncesinde ağır kaldırılmış ise yada dengesiz hareket yapılmışsa boyun ağrıları fazlalaşmaya başlar. Ancak tüm boyun ağrıları fıtık olduğunuz anlamına gelmez. Ayrıca zaman ilerledikçe belirtiler daha sık görülmeye başlar. Sırt bölgesinde oluşan ağrılar, kollarda başlayan ağrılar, parmakların uyuşması fıtık göstergesidir.Boyun fıtığı olan kişilerin tedavilerini ertelenmesi fıtığın ilerleyerek boyundan aşağısını felç yapması veya bacaklarda güç kaybı gibi daha kötü olumsuzluklar ortaya çıkabilir. Bu nedenle bu hastaları belirtileri aksatmaması gerekir.
Kas spazmı
Boyun fıtığı sebebi ile kaslarda ortaya çıkan istem dışı kas kasılmaları oluşabilir.
Boyun Hareketlerinin Zorlaşması
Fıtık olduktan sonra boyun hareketlerinde ağırlaşma ve zorlanmalar ortaya çıkar. Boyun eskisi gibi hareket etmesi imkânsız hale gelir. Boyun fıtığının ilerlemesi ile hareketlerde sınırlama olur.
Kolda Başlayan Ağrılar
Boyun fıtığının bir diğer belirtilerinden kol ağrısı boyunda tek taraflı ağrılar oluşarak kola doğru yayılmasıdır. Fıtık sebebiyle omurlar ve sinirlerde oluşan baskılar yüzünden kol ağrıları ortaya çıkar.
Yürümenin zorlaşması
Yine fıtığın ilerlemesiyle yürümede zorlanma ile birlikte yürürken denge kaybetme gibi olumsuzluklar görülür.
Uyuşmalar
Başka bir belirti ise uyuşmadır. Kollarda oluşa ağrılar ile birlikte parmak uçlarında uyuşmalar meydana gelir.
Baş Ağrıları
Boyun ağrıları ve koldaki ağrılar zamanla baş ağrısına dönüşüp günlük yaşantınızı olumsuz etkiler.
Uykuda Fazlalaşan Ağrılar
Oluşan ağrılar uyku halindeyken daha da fazlalaşmaya başlar ve bir süre sonra uyku problemleri oluşur.
Baş Dönmesi Ve Mide Bulantıları
Fıtık sebebiyle mide bulantıları ile baş dönmeleri başlar bunlara bağlı olarak yoğunlaşma eksiklikleri gibi sorunlar ortaya çıkıyor.
Boyun Fıtığının Teşhisi
Bu hastalığın teşhisinde kişinin anlattıkları ile fiziksel muayenenin önemi çok fazladır ve üstelik hastanın bunları anlatması teşhis koymak için yeterli olacaktır. Fakat görüntüleme yöntemiyle de daha detaylı bir şekilde teşhis konulabilir. Bu hastalıkla ilgili kesin bir teşhis konulması için nörolojik muayenenin yapılması, uygun radyolojik ve ciddi durumlarda EMG yapılması gerekir. Hastanede görülen muayenede sinirlerin çok zarar görülmemesi durumunda dinlenme, ilaç tedavisi ve egzersizlerle giderilebilir ancak sinirler zarar görmüş ise cerrahi yöntemler ve ameliyat ile tedavi edilir.
Boyun Fıtığı Ameliyatı
Bu ameliyatın amacı omurilik ve omurilikten çıkan sinir damarlarının sıkışıklığını önlerken birden fazla anatomik yapıyı ile boyun omurgasını ağır taşıma hareket etme gibi fonksiyonları sağlam tutmaktır. Normal cerrahi yöntemler büyük oranda doku zedelenmesine sebep olur. Bu yüzden omurilik ve sinir dokusu rahatlatmak ile birlikte omurganın görevinin bozulmasına sebep olur. Sonuç olarak boyun fıtığı olan kişiye ek olarak metal cerrahi materyallerle ameliyat zorunlu olacaktır.
Boyun Fıtığının Tedavisi
Bu hastalığın tedavisi hastalık çok ilerlememiş ise dinlenme, stres yapmama, ilaç ve fizik tedavi gibi yöntemler ile atlatılır. Fakat boyundaki ağrılar ile koldaki ağrılar çeşitli tedavilerle iyileşmiyor ise kişinin kollarında uyuşukluk ve güçsüzlük var ise bu durumda kişi ameliyat ile tedavi görür. Bu dönemde gelişen teknoloji sayesinde bu tür ameliyatlar daha kolay ve başarılı geçmekte. Uyku problemi yaratan bu hastalık mikro cerrahi yöntemiyle tedavisi yapılmaktadır. Mikro cerrahi yöntemiyle kişinin ağrıları giderilir ve olan diğer sorunlar ortadan kaldırılır.
Yazımın tavsiye ve öneri niteliğinde değildir. Sağlık sorunlarınız için doktorunuza danışmanız rica olunur.