Bel Fıtığı Nedir
Bel Fıtığı
İnsan omurgası çok sayıda kemikten oluşur. Bu insan omurgasının esnek olmasını sağlayan ve kemiklerin arasında bulunan diskler vardır. Bu diskler yerinden oynaması sonucu bel fıtığı hastalığı ortaya çıkıyor. Ayrıca disk kayması da denir.
Bel Fıtığı Kimlerde Ortaya Çıkar
Yetişkin bireylerin büyük bir çoğunluğu hayatının bir bölümünü bel ağrısıyla geçirmektedir. Bu hastalık her yaşta görülebilir ancak sık görüldüğü yaş aralığı 30-60 yaşları arasıdır. Sebebi ise zaman geçtikçe disklerdeki sıvının azalması ve zarar görmesidir.
Bel Fıtığının Nedenleri
Obezite sorunu; fazla kilolar bu hastalığın en büyük sebeplerindendir. Vücuttaki ağırlığı omurgalar taşmaktadır. Omurgaların esneklik ve destekliğini sağlayan diskler çok fazla baskı altında kaldığı zaman, şekil bozukluğuna neden olur. Eski halini kaybederek dışa doğru şişen, bozulan diskler, baskı uyguladığı sinir işlevlerini olumsuz etkileyerek farklı belirtiler ve sonuçlara sebep olur.
Hareketsiz Kalmak
Bedenimizin ağırlığını taşıyan sadece omurgalar değildir. Tüm boyun kısmı,sırt-bel kaslarının işlevi ve karın kaslarının da işlevi büyük bir öneme sahiptir. Hareket etmeden geçirilen yaşam, düzensiz yapılan egzersizler durumunda kaslar olduğunca güçlü olamadığından, bu kasların taşıdığı yükler omurgaların üstüne ek yük olarak gelir. Bu gelen yükte disklerin üstüne gelerek fıtığın çıkmasına sebep olur.
Sigara Kullanmak
Sigara disklerin şekillerinin bozulmasının arttırdığını ve daha geç iyileşmelere neden olur.
Meslekle ilgili Sebepler
Ağır yük taşımasını gerektiren meslekler (örneği inşaat işçileri), sürekli eğilme hareketleri gerektiren meslekler, araç kullanan şoförlerin devamlı hareketsiz kalması uzun zaman boyunca ayakta kalmak ya da fazla oturma gereken meslekler ve bazı spor dallarıyla uğraşan kişilerde görülür.
Günlük hayatta omurgaların işlevine uygun hareketler etmemek
Normal yaşamımızda dikkat etmeden ağırlık kaldırma, ağır eşyalar çekme ya da itme gibi yaptığımız ağır hareketlerde omurga işlevine uygun hareket edilmelidir. Ağırlığı alınacağı zaman önce dizler kırılmalı daha sonra çökülmeli, ağırlık en sonunda kaldırılmalı. Omuzlar üzerine ağırlık alınırken dikkatli olunmalı, gerekirse merdiven veya daha yüksek bir cisim ile işler yapılarak yukarı yönde uzanılmamalıdır. Genellikle masa başında çalışanlar, dik bir şekilde oturularak sandalye seçiminde bel şekline uygun biçimde tercih edilmelidir. Uygun sandalye bulunamadığı takdirde bir yastık aynı görevi görecektir. Uykudan yeni uyanıldığı zaman ani hareketlerden kaçınılmalı dikkatli bir şekilde yataktan kalkılmalıdır.
Ayrıca fazla stres yapma, uzun süre klima veya cereyanda kalma gibi nedenler bu hastalığa neden olmaktadır.
Bel Fıtığının Belirtileri
Fıtık farklı sebepler ile ağrıya sebep olur. En başta olarak görülen ağrı mekanik ağrıdır. Disklerde fıtıklaşma oluştuğunda gün içinde yapılan hareketler sırasında disklerin hareketleri ile yapılan halkaların dışında sinir ağı zedelenerek ağrılara neden olur. Bir sonraki ağrı ise enflamasyon ağrısıdır. Disklerin kan damarlarıyla bir işlevi yoktur. Bu nedenle normalde disk çekirdeği kan damarı ile etkileşim halinde değildir. Fakat diskler yırtılırsa çekirdekler dışarı çıkar ve bu durumda kan damarlarıyla etkileşim haline girer. Bu sebeple çekirdekte tepkime gerçekleşerek kimyasal maddeler ortaya çıkar. Kişi vücudu da oluşan kimyasal maddelere karşı mikrobik virüslere verdiği tepkimeye benzer enflamasyon denilen bir tepkime verir, sonuç olarak enflamasyon ağrısı meydana gelir. En son ağrı tipi ise fıtıklaşmış diskin sinirlere uyguladığı baskıyla meydana gelen ağrı tipidir. Oluşan bu ağrı tipi özellikle kalça, bacak ve topuk boyunca görülür. Bu ağrı tipine de sinirlerin baskısı nedeniyle meydana geldiği için nörojenik ağrı ismi verilir. Bu hastalığın büyük bir kısmı dejeneratif farklılıklara bağlı olarak meydana gelir. Dejeneratif farklılıkları sonucunda fıtıklaşmaya gitmekle beraber belirtiler belli bir hızla artarak meydana çıkar. Başlangıç olarak ara sıra gelen bel ağrısı atakları şeklindedir.1-2 gün ile 1-2 hafta zamanlı bu ağrılar aralıklarla birkaç yıl sürer. Uzman doktorlar bu ağrılarda disklerin halkalarındaki ufak çaplı yırtılmalar sebebi ile olduğunu gözlemlerler. Halkalarda meydana gelen çatlamalar fazlalaşıp yırtılmalar oluştuğunda sinire olan baskısıyla beraber kuyruk sokumu ve bacağa uzanan ağrılar meydana gelir. Oluşan fıtık halkaların hepsini yırtıp çekirdek dışarı çıkar ise beklenmeyen ağrılar kalçada başlayarak bacağa yayılma biçiminde meydana gelir. Böyle bir durumda kişiler bel ağrısından çok şiddetli bacak ağrısı belirginlik gösterir. Bu ağrılar olasılıkla halka kısmının yırtılması sonucunda basınçtan kurtulup bu basıncın sinirlere yönelerek meydana gelir. Diğer ağrıda ise çekirdekte bulunan halkalar yırtılmalar sonucunda dışarı çıktığında kan damarları ile etkileşim haline girerek meydana gelmesine sebep olduğu kimyasal maddelerin oluşturduğu enflamasyon ağrısıdır.
Bel Fıtığı Tedavisi
Bu hastalığın sadece ağrısı var ise ilaç tedavisi ve dinlenerek atlatılabilir. Ağrılar fazla ise kaplıcalarda ve fizik tedavi yöntemleriyle giderilebilir. Güç kaybı var ise uzman doktorlar tarafından ameliyat edilmelidir.
Bu konu bilgilendirme amacı ile yazılmış olup tavsiye veya öneri değildir. Lütfen sağlık problemleriniz ile ilgili doktorunuzdan yardım alınız.