Bağışıklık Sistemimiz İçin Yapmamız Gerekenler Nelerdir?

06-08-2018 15:51

BAĞIŞIKLIK SİSTEMİMİZ İÇİN YAŞANTIMIZDA YAPMAMIZ GEREKENLER

 

Bağışıklık sistemi denildiği zaman aklımıza güçlü ve dirençli vücut gelmektedir. Bağışıklık sistemi vücudumuzun savunma mekanizmasıdır denilebilir. Kanser hücrelerini veya tümör oluşumuna yol açan herhangi hücreleri saptayarak onları yok etmektedir. Kısacası vücudu zararlı ve diğer maddelerden koruyan bir sistemdir.

Günlük hayatta, oldukça kolay bir şekilde çeşitli hastalıklara yakalanan birçok insan bulunmaktadır. Özellikle hava ve mevsim değişikliklerinde bu çok sık başımıza gelmektedir. Bununla başa çıkabilmek için bağışıklık sistemimizin güçlü olması gerekmektedir.Özellikle kanser hastalarının tedavilerinden kurtulması adına ve tedavi sürecinin daha iyi geçmesi için yapması gereken birçok şey bulunmaktadır. Bu kanser hastalarına uygun bir beslenme programı önerildiği takdirde, gördüğü tedavileri daha da kolaylaşıyor ve daha iyi sonuçlar alınıyor. Hastanın beslenme programlarının önemi tüketildiği zaman daha net bir şekilde anlaşılmaktadır. Beslenme önerilerine uyarak, tavsiyelere uymak aynı zamanda hastanın bağışıklık sistemini da daha güçlü bir hale getirebiliyor.

 

 bağışıklık sistemi desteği

 

İlgili uzmanların yaptığı araştırmalar ve çıkardığı sonuçlara dayanarak yaptığı beslenme önerileri oldukça önem taşımaktadır. Bazı uzmanlar kanser tedavisi için bazı besinlerin tüketilmesinin önemini şiddetle vurgulamaktadırlar. Bağışıklık sistemimizi geliştiren bazı vitaminleri ve bunları içeren besinleri uzmanlar bize her geçen gün açıklamaktadır.

Balık, tohum, zeytinyağı ve fındık gibi besinler bağışıklık sistemi için çok önemli vitamin kaynaklarıdır. Aynı zamanda et ve süt ürünlerinin tüketilmesi hastalıklara karşı, özellikle kansere karşı çok önemli rol oynamaktadır. Öğünlerde fasulye, tahıl, nişastalı kök sebzeler, sebze veya meyve gibi bitkisel gıdalar tüketmek oldukça önemlidir. Protein ihtiyacının karşılanması adına yağsız et, tavuk eti ve yaklaşık 2 porsiyon günlük taze balık tüketimi vücudunuz için son derece önem teşkil etmektedir. Vücudunuza koruyucu olan antioksidanı kazandırmak istiyorsanız, meyve ve sebze, kepekli tahıl ve fasulye gibi gıdaları tüketmelisiniz. Çünkü bu gıdalar içerisinde oldukça fazla antioksidan bulundurur.

Eğer spor yapmak hayatınızda önemli bir unsur ise ve kas kütlenizi dengede tutarak koruman istiyorsanız o halde, bol balık ve kümes hayvanlarının etinden beslenmek size yararlı olacaktır. Aynı zamanda yumurta ve salata tüketmek de sporcular için önerilen gıdalar arasındadır. Çok baharatlık gıdaların tüketilmemesi tavsiye edilir. Tüm bu öneriler çoğu uzmanın dile getirdikleridir. Ayrıca bu önerilerin hepsi, bağışıklık sistemini güçlendirmek için tavsiye edilen vitamin kaynaklarıdır.

Bağışıklık sistemini için önerilen vitamin kaynakları ele alındığı gibi aynı zamanda bağışıklık sistemini güçlendiren besinler de konuşulmalıdır. Eğer bu konuya gelecek olursak, bunlardan birçok bulunmaktadır. Doğal besinler her zaman için uygun bir miktarda tüketilmelidir. Ne daha azı, ne daha çoğu tüketilmelidir. Bunun için doktordan tavsiye alınması yapılacak en önemli tercihlerden birisidir. Eğer bağışıklık sisteminiz hakkında şikayetiniz var ise ya da vücudunuzun dirençsiz olduğu hakkında herhangi bir şüpheniz var ise doktorunuzun size bir beslenme programı yapması sizin yararınıza olacaktır.

 

bağışıklık sistemi 

 

Bağışıklık sisteminin güçlenmesi için tüketilmesi gereken bazı besinleri ele alacak olursak mesela; hayvansal proteinler ile bitkisel proteinleri tüketmek oldukça önemlidir. Ancak ikisinin de uygun bir miktarda tüketilmesi önerilir. Aynı zamanda yoğurt, kefir gibi gıdaların mide ve bağırsak sisteminde bulunan ve bağışıklık sistemini ilgilendiren bazı elemanların düzenli ve sağlıklı işlemesinde önemli rol oynar. Kefir ve yoğurt aynı zamanda sindirim sistemini düzenleyerek kabızlık problemi için de alternatif bir tedavi yöntemi olabilir. En önemlilerinden biri olan su içmek, gün içerisinde sık yapmamız gerekenler arasındadır. İçerisinde bulundurduğu çeşitli mineraller ve tuz sayesinde bağışıklık sistemini olumlu etkiler. Sindirim ve boşaltım sistemini de oldukça olumlu yönde etkilemesi, suyun diğer iyileştirici özelliklerini de meydana getirmektedir. Kilo vermek isteyen insanlar her yazılan çizilen tavsiyeleri okuyarak uygulamaktadır. Fakat bu zararlı bir hadisedir. Belli diyetler uygulanacaksa uzman bir doktora danışmalı ve o diyeti uygulamaya geçirmelisiniz. Hem bilinçsiz hem de hızlı bir şekilde kilo kaybettiren diyetler oldukça zararlıdır ve bağışıklık sistemini zayıflatabilir. Yeşil çay tüketimi de, antioksidan içerdiği için bağışıklık sistemi için iyi gelebilir.

Tüm bu besinlerin tüketiminin yanı sıra ambalajlar ile satılan meyve suları yerine meyve suyunuzu kendiniz yapın. En azından ne yaptığınızı bilirsiniz ve içinde ne olduğu hakkında bilginiz olur. Aynı zamanda doğal meyvelerin sıkılması sonucu yapılan içecekler daha faydalıdır. Yeterli bir uyku çekmek, sigara içilen bazı ortamlardan uzak durmak ve pozitif olmak gibi bazı unsurları gözden geçirerek uygulamak ciddi anlamda bağışıklık sistemini düzene sokacak ve sağlığınızı artıracaktır.

Tüm bunların yanı sıra, bağışıklık sistemini güçlendirebilecek daha farklı ve ilginç yöntemler de bulunmaktadır. Gülmek veya gerçek bir kahkaha atmak, mutluluğunuzun bir göstergesidir. İyi hissettiğiniz zaman vücut endorfin salgılar ve bu da sizi mutlu yapar. Sizi mutlu yapacak endorfin hormonunun salgılanması bağışıklık sistemini güçlendiren bir faktördür. Yapılan çeşitli araştırmalar sonucu sosyal hayatı iyi olan ve insanlarla iletişim olan bireylerin daha az hastalık riski olduğu gözlemlenmektedir.

Stresin düşmesi bağışıklık sistemine yapılacak olumlu katkılardan birisidir. Masaj yaptırmak da bu stresin oluşmasında iyi gelebilecek bir yöntemdir. Ayrıca düzenli seks yapan insanların vücudunda bulunan bazı bağışıklık virüslerinin yok olması da bazı araştırmalardan elde edilen bir bilgidir.

 

BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ ETKİLEYEN MEVSİM DEĞİŞİKLİKLERİ

 

Bağışıklık sisteminin hayatımızda önemli rolü bulunmaktadır. Sağlıklı ve rahat bir hayat sürebilmemiz açısından bağışıklık sistemimize neden olacak herhangi bir olumsuz olaya önlem alarak dikkat etmemiz gerekebilir. Bu olaylardan bir tanesi mevsim değişiklikleridir. Mevsim değişikliği yaşandığı zaman haliyle havalarda da ani değişiklikler yaşanabiliyor. Bu ani hava değişimleri de insan vücudunu olumsuz bir şekilde etkileyebiliyor. Savunma mekanizmaları zayıf olan hamileler, yaşlılar, çocuklar ve çeşitli kronik hastalıklara mensup olan insanlar mevsim değişikliklerinden kolayca etkilendikleri görülmektedir. Bu yüzden bu sınıfa giren insanlar mevsim ve hava değişikliklerine karşı gerekli tedbir ve önlemleri almaları gerekmektedir. İlgili bazı dâhiliye uzmanları, ani hava değişiklikleri sonucu vücudun bundan etkilenerek strese girebildiklerini açıklamaktadırlar. Sonuç olarak da savunma mekanizmaları zayıflayabilmektedir. Bu olayların yaşanmasında da en önemli olayın mevsim değişikliği olduğunu da sıkça vurgulamaktadırlar.

Normal bir vücudun ihtiyacı olan ısı oranı 37,5 olarak bilinmektedir. İnsan beyninin merkezinde, vücut sıcaklığını ayarlayan bazı düzenleyiciler bulunmaktadır. Bu düzenleyiciler sayesinde dışarıdan alınan herhangi ısının eksik veya fazla olması durumunda bu mekanizma devreye girerek ısının vücudun ihtiyacı olan ısıyı kontrol altına almaktadır. Ancak ani hava değişimleri sonucu, bu ısı dengeleyici sistem işlevini yapmak zorlanabilir. Her insanın sıcağı hissetme şiddeti farklıdır. Bu durum, insandan insana değişen bir durumdur. Bunun yaşanmasında her ne kadar fiziksel nedenler varsa, bir o kadar da psikolojik nedenler de mevcuttur. Bu nedenler de insanın sıcaklık algısını kişiden kişiye değişik hissetmesine neden olmaktadır. Isı ve sıcaklıkta görülen ani değişimler, bireyde yorgunluk, halsizlik ve uykusuzluk gibi durumları ortaya çıkarabilmektedir. Aynı zamanda depresyon gibi durumlar da gözlemlenebilir. Bunlar ile beraber insanın hem hormonal hem de psikolojik düzeni ve dengesi değişim gösterebilir.

Bu bilgiler tavsiye veya doktor önerisi niteliğinde değildir. Bilgilendirme amaçlı çeşitli kaynaklardan derlenmiştir.
IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.