Akne
Akne
Akne, en çok görülen cilt problemlerinde ilk sıralarda yer alır. Akne cilt yapısında büyük bir sıkıntının başlamasına neden olurken, bazı nedenlerden dolayı daha ağır bir hal almaya başlayabilir. En çok ergenlik döneminde görülen akneler, her yaştan ve cinsiyetten kişide görülebilir. Tehlikeli bir sorun halinde değildir, ancak bazen cilt yüzeyinde kalıcı olarak kalabilir. Özellikle insanların 12 ile 24 yaşları arasında en çok bu cilt sorununu yaşadığı gözlemlenmiştir. Yüzde 85’inde görülen akne problemi günümüzde basit yollar üzerinden çözülebilen cilt rahatsızlıklarından biridir.
Akne Neden Olur?
Aknelerin temelinde pek çok farklı sorun bulunur. Ergenlik döneminde büyüme hormonlarının artışından dolayı, ciltte daha fazla yağ üretimi başlar. Bu dönemde yağlanma seviyesi çok yüksek olduğundan dolayı, ciltte akne oluşumu biraz daha fazla olacaktır. Ergenlik döneme giren çocukların büyük bir çoğunluğu bu sıkıntıyı çekebilmekte ve önemli bir döneme etki edebilmektedir.
Öte yandan aknenin oluşum nedenleri arasında kişilerin farkında olmadan sürdürdüğü alışkanlıklarda yer alır. Bunların uzun bir dönemde yapılması ise akne oluşumuna zemin hazırlamakta ve bu sorunu bir süre sonra gündeme getirmektedir. Birtakım ilaç grupları ilk olarak bu sorunun nedenlerinden biridir. İlacın yan etkilerinden dolayı ortaya böyle bir sorun çıkarken, ilaç kullanımının sona ermesinden sonra bu problemin tamamen bitmesi sağlanmış olur.
Aynı zamanda yüz bölgesinin tahriş edilmesi, uzun süreli olarak stresli bir ortamda yaşamak, yüksek neme maruz kalmak, yağlı gıdalardan oluşan beslenme çeşidi, makyaj ürünlerinin temizlenmeden yatılması, makyaj ürünlerinin kalitesiz türde olması, hava kirliliği gibi durumlardan dolayı da akne oluşumu mümkün bir hale gelebilmektedir.
Akne Türleri
Aknelerin oluşum ve boyuta bağlı olarak türleri var olmakta olup, bunlara uygun olarak bir tedavi yöntemi seçilebilir. Aşağıdaki türler aknenin en çok görülen türleri arasında bulunmaktadır:
Açık komedonlar:Boyu 1 ile 3mm arasında değişen akne türleri arasında bulunup, halk arasında siyah nokta olarak anılmaktadır. Siyah renklerini sebum oksitlenmesinden almakta olan bu akneler kendiliğinden patlama özelliğine sahiptir. Kişi tarafından müdahale edilmediği sürece iltihap gibi durumlar nadir olarak görülür.
Papüller: İltihaplı kırmızı sivilce adıyla da bilinen papüler, 5 mm’ye kadar boyutu olan bir akne çeşididir. Dokunulduğu sırada acıma hissi oluşabilir. Zamanla kendiliğinden kaybolabilir veya cilt bölgesinde iz oluşturabilir.
Püstüller: Boyları 5mm’den daha küçük olan bir sivilce türüdür. Bu sivilce türü irinli bir yapıya sahip olurken, içi boşaltılırsa ortadan kaybolabilir. Ancak cilt yüzeyinde yeniden çıkma eğilimi en çok gösteren türlerden biri durumundadır.
Nodüller:En büyük ve ağrılı akne formu olarak bilinir. İltihaba neden olan bu tür, cildin alt veya üst yüzeyinde hissedilir. Patlayabilir, ciltte iz yapabilir veya apseye neden olabilir.
Kistler:Cilt bölgesinde açıkça görülebilen bir yapıda bulunurlar. Genel olarak kişiye acı verirken irinli bir yapıya sahiptirler. Aynı zamanda yara izine neden olabilen bir türdür.
Akne Tedavisi
Akne zorlu bir problem olarak görülse de, aslında akne tedavisiiçin doğru bir yönteme başvurulduğunda kolaylıkla atlatılabilen sorunlar arasında bulunur. Psikolojik açıdan kişilerin kötü hissetmesine neden olan ve her geçen gün hayat kalitesinin düşmesine neden olan bu sorunu bitirebilmek için, doğru ürün kullanımı kişilerin yardımına koşacaktır. Bu bakımdan retinoid adı verilen ilaçların kullanımı sağlanarak bu sorundan önemli şekilde iyi bir verim alınabilir. İlaç ağızdan veya krem şeklinde kullanılırken, cildin sebum dengesinin sağlanmasına yardımcı olacak bir tür halindedir. Aynı zamanda akne tedavisi adına günümüzde en çok başvurulan diğer yöntemler arasında temizleyici sabun, temizleyici jel, dermaroller, mikrodermabrazyon, kimyasal peeling ve lazer peeling yöntemleri vardır.
Özellikle bu sorunun bitebilmesi adına kişilere düzenli olarak yapılması tavsiye edilen yüz temizleyici sabun ve jel yöntemi günde iki defa mutlaka uygulanmalıdır. Bu sayede sivilcelerden dolayı ortaya çıkan cilt sorunlarının engellenmesi sağlanırken, cildin derinlemesine temizliği bu ürünler sayesinde yapılmış olacaktır. Öte yandan büyük çaplı akne oluşumunun tedavisi adına uzmanlardan yardım almalı ve sorunun ciltte kalıcı bir hale gelmeden seanslar halinde ortadan kalkması için harekete geçmelidir.
Akneleri Önlemek İçin Ne Yapmalı?
Akneleri önlemek adına kişilere pek çok görev düşmekte olup, bunlara dikkat etmeyen kişiler ise daha fazla akne sorunu ile uğraşmaya devam etmektedir. Özellikle aşağıdaki yöntemler gün içinde kişiler tarafından bir alışkanlık haline getirilmeli ve mümkün olduğu kadar takip edilerek hayata geçirilmeye çalışılmalıdır.
·Aknenin oluşumunun en büyük nedenleri arasında temizlik sorunu yer alır. Bakterilerden kaynaklı olarak oluşan akneden kurtulmak için cilt temizliğine önem vermek gerekir. Bunun için yapılması gereken şey ise yüzü günde en fazla iki kez yıkamaktır.
·Krem, makyaj ve losyon gibi ürünleri kullanmadan hemen önce ellerin temiz olduğundan emin olunması gerekir.
·Sivilcelere müdahale edilmemeli ve cildi ovalamamak aknelerden kaçınmak için bir yöntemdir. Zira sivilcelere müdahale edilmesi daha fazla yayılmasına, kızarmasına veya şişmesine neden olur.
·Cilde özel olarak üretilen makyaj ürünlerine yönelmek sorunu çözmek için ideal olacaktır.Hassas ciltlere sahip olan kişilerin kullanması adına makyaj ve cilt sağlığı ürünlerine yönelmelidir.
·Sıcak ve nemli ortamlarda cilt sağlığına daha çok dikkat etmelidir.
·Akneler vücut bölgesinde sıklıkla çıkıyorsa, cildin daha kolay nefes almasına neden olacak kıyafetler seçilmelidir. Sıkı ve cilde nefes aldırmayan kıyafetlerin kullanımından her mevsim kaçınmalıdır.
·Makyaj kalıntıları da ciltte akne oluşumunu tetikleyen durumlar arasında bulunur. Bu nedenle makyajın etkilerinin tümü giderilmeden uykuya geçilmemesi lazımdır.
·Erkeklerde tıraş öncesi uyulması gereken adımlar bulunur. Tıraş kreminin uygulamasını yapmadan önce cildin temiz olması gerekir. Cildi mutlaka ılık su ve sabunla yıkadıktan sonra tıraş kremi uygulanmalıdır.
Akne Hakkında Bilmeniz Gerekenler
Akne yağ bezelerinin tıkanmasından dolayı meydana gelen bir deri hastalığı olarak kabul görür. Akne genel olarak 11 ile 30 yaşları arasında sıklıkla görülmekte olup, her 4 kişiden 3’ünü etkileyen bir cilt hastalığıdır. Ciltte iz bırakmaması ve cilt yapısını bozmaması adına mutlaka tedavi edilmesi gereken bir cilt sorunu olurken, büyük tehlikeleri peşinde getirmeyecek bir sorundur.
Tedaviye başlanmasıakne türü hesaba katılarak yapılması gereken bir durumdur. Özellikle akne sorunuyla ne kadar süreden beri mücadele edildiği, aknelerin büyüklüğü, aknenin acı verip vermemesi gibi pek çok durum tedavi sırasında sorgulanması gereken durumlardan biridir. Buna bağlı olarak tedaviye geçilirken, bu şartlarda tedavinin süresi uzayabilir.
Bazı kişilerin akneyi daha sık bir şekilde yaşadığı ve risk faktörleri içinde yer aldığı onaylanmış durumdadır. Özellikle genetikten kaynaklı olarak ortaya çıkan akneler sıklıkla görülmekte olup, yaşam yerinin fazla nemli ve sıcak olması sorunun görülme sıklığını arttırır. Kişilerin sivilceye yapmış olduğu müdahale hem akne boyutunu, hem de yapısını biraz daha arttırabilir. Bundan sonraki süreç içinde sivilcenin yayılması kaçınılmaz bir konu haline gelebilir. Aynı zamanda adet döngüleri sırasında ortaya çıkan ve geçici özellik taşıyan sivilcelerde var olmakta ve bunlar normal olarak kabul edildiğinden herhangi bir sorun taşımamaktadır.